Spring naar content

Sporten met artrose: je beweegt steeds soepeler

Als je artrose hebt, heb je last van pijn, stijfheid en bewegingsbeperking. Daardoor worden je coördinatie, spierkracht en uithoudingsvermogen minder. Maar laat je daardoor niet weerhouden van bewegen. Regelmatig in actie komen heeft een positieve invloed op je gezondheid, verbetert je conditie en helpt je aan sociale contacten. Sporten met artrose is prima mogelijk. Het verbetert je uithoudingsvermogen en spierkracht en leidt af van de pijn. Kortom: je zit beter in je vel.

Soepeler gewrichten

Beweging heeft een positieve invloed op artrose. Uit onderzoek blijkt dat de functie van een gewricht erdoor toeneemt en de pijn afneemt. Het is dus een misverstand dat gewrichten slijten door beweging. Beweging stimuleert het kraakbeen om voedingsstoffen op te nemen. Verder train je de spieren, pezen en banden rondom het gewricht. Dat zorgt voor meer stevigheid en stabiliteit.

Alle reden dus om ook met artrose te blijven sporten. Het beste is elke dag 30 minuten of meer in beweging te komen. Je kunt 30 minuten achter elkaar bewegen of ervoor kiezen het halfuur op te splitsen in bijvoorbeeld drie keer 10 minuten.

Gewrichten ontzien

Een groep wandelaars aan het nordic walken in het bos
Foto: Voermans van Bree

In het algemeen zijn de meeste sporten geschikt, mits verantwoord uitgevoerd. Kies vooral een activiteit die je leuk vindt. Nordic walking, fietsen en tai chi zijn prima. Meer oppassen moet je met sporten die je gewrichten veel belasten, zoals volleybal en basketbal. Als je artrose hebt in de benen zijn die minder geschikt. Ook sporten waarbij onverwachte bewegingen gemaakt moeten worden, zoals racketsporten, zijn dan niet aan te raden. Je loopt dan risico op blessures. Activiteiten in het water, zoals zwemmen, zijn juist bijzonder geschikt omdat de gewrichten worden ontzien.

Voorkom overbelasting door te zorgen voor een goede warming-up en een rustige opbouw. Zorg zo nodig dat je je gewrichten goed inpakt, want kou maakt een gewricht stijf en kan de klachten verergeren. Heb je een ontstoken gewricht? Stop dan met sporten totdat de ontsteking voorbij is. Heb je pijn en stijfheid binnen 24 uur na het sporten? Beweeg dan de volgende keer wat korter en minder intensief.

Advies van de sportarts voor sporten met artrose

Vind een sportarts bij jou in de buurt.

Met deze aandachtspunten kun je ook met artrose op een gezonde manier blijven bewegen. Wil je meer weten over sport en artrose? Kijk dan op www.sportzorg.nl. Deze website is van organisaties die actief zijn binnen de sportgeneeskunde. Op de site geven zij onafhankelijke informatie over verantwoord sporten.