Spring naar content

4 gouden tips voor sporten voor kind met eczeem

Atopisch eczeem is, na astma, de meest voorkomende aandoening bij kinderen in Nederland. Zo’n 7 à 8 procent van alle kinderen in Nederland heeft last van eczeem. Het is een niet-besmettelijke aandoening waar veel kinderen ‘overheen groeien’. Maar bij het sporten kan zo’n droge, jeukende huid behoorlijk lastig zijn voor je kind.

Hieronder een aantal tips die je in acht kunt nemen als je kind met eczeem gaat sporten.

Tips voor sporten met eczeem

  1. Laat je kind vocht doorlatende kleding dragen (voorkom nylon). Zweet zorgt namelijk voor irritatie op de huid. Kinderen zweten minder dan volwassenen, maar ook bij hen geeft dit last. Vooral als het zweet opdroogt, kan jeuk ontstaan.
  2. Na het sporten direct douchen voorkomt dat het zweet opdroogt. Dit is dus aan te raden. Maar let op: houd de douchebeurt kort (5 tot 10 minuten) en douche op lage temperaturen (30 graden). Lange, hete douchebeurten drogen de huid verder uit. En ook zeep kan zorgen voor een verdere uitdroging van de huid. Na de douchebeurt dep je de huid droog, water dat achterblijft droogt de huid verder uit. Om de huid weer van wat vet te voorzien, kan je deze het beste direct na het droogdeppen insmeren met zalf.
  3. Een kind met eczeem dat bijvoorbeeld op zwemles zit, kan extra last hebben. Chloor in het zwemwater zorgt voor extra irritatie. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen, kan je droge plekken voor het zwemmen het beste invetten. En ook na het zwemmen is het handig om je kind weer in te vetten. Bij actief eczeem kan je kind beter niet zwemmen.
  4. Zwemmen in de zee kan juist weer een helende werking hebben! Het prikt een beetje, maar zorgt daarna bij veel kinderen voor een betere huid.

Foto: Gonzalo G. Useta