Spring naar content

5 redenen waarom je je kind lekker moet laten rennen

Kinderen die voldoende rennen en bewegen voelen zich fitter en sterker en leren spelenderwijs tal van vaardigheden. 5 redenen die ouders niet kunnen negeren.

Vind je het belangrijk dat je kind goede cijfers haalt op school? Dat het zelfvertrouwen heeft, gezond is, en ’s avonds goed slaapt? Laat het dan sporten en bewegen, alleen, met andere kinderen, en met jou.

1. Kinderen slapen beter

Neem het slapen. Door intensief te bewegen gaat de spijsvertering van kinderen harder werken en dus omhoog. Maar die daalt na een paar uur tot een lager niveau dan het zou zijn geweest zonder te bewegen. En kinderen slapen beter en dieper wanneer hun spijsvertering minder hard werkt.

2. Kinderen durven meer

Maar bewegen heeft ook invloed op het zelfvertrouwen en durf bij kinderen. De lichaams- en de zelfbeleving, twee factoren die daar een rol in spelen, zijn bij kinderen namelijk sterk met elkaar verbonden. Als kinderen zich fit voelen en lekker in hun vel zitten, kan hun zelfbeeld versterkt worden.

3. Kinderen leren beter

Meer bewegen wordt ook steeds vaker in verband gebracht met een verbetering in het functioneren van de hersenen. Zo verhoogt bewegen het zuurstoftransport naar de hersenen en zorgt het voor meer kleine bloedvaten in de hersenen. Het resultaat hiervan is dat de leerprestaties beter zijn.

4. Kinderen krijgen meer energie

Kinderen krijgen meer energie door energie te verbranden; dat klinkt gek maar is het niet. Door te bewegen gaat hun ‘motor’ harder branden, wat meer energie geeft. Vergelijk het met wandelen als je moe en futloos bent. Tijdens zo’n wandeling kom je meestal weer langzaam tot leven. Bewegen zorgt voor meer zuurstof in het bloed, waardoor je je fysiek en mentaal fitter voelt. Overigens zorgt ook de frisse lucht buiten ervoor dat je extra energie krijgt. Ga dus lekker naar buiten met je kinderen.

5. Kinderen kunnen uitrazen

Kinderen kunnen soms erg druk of zelfs agressief zijn. Zo slaan ze soms met deuren als ze boos zijn. Er worden dan in hun lijf verschillende hormonen aangemaakt die ervoor zorgen dat ze in actie willen komen. Geef toe aan deze beweegbehoefte door hen bijvoorbeeld te stimuleren een blokje om het huis te rennen of hard in een kussen te slaan. Doe dat overigens ook als ze juist heel blij zijn; laat ze dan springen of een vreugdedans maken.

Voor kinderen is het belangrijk om minimaal een uur per dag te bewegen. Daag je kind daarom uit voor een speurtocht in het park, een wedstrijdje voetbal, touwtje springen of een kussengevecht. Maak je kind lid van sportvereniging, fiets samen naar school, of ga samen in de tuin werken. Je kind zal er van opknappen.

Artikelen uit de reeks