Spring naar content

5 zomersporten die je wil proberen

Zomer is hét seizoen waarin sporten, als je het goed doet, niet als sporten hoeft te voelen. Gewoon heerlijk buiten zijn, aan een bruine teint werken en genieten van de frisse (of, toegegeven, soms wat benauwde) buitenlucht.

Als je het meeste uit de zomer wilt halen, laat deze vijf zomersporten je dan niet ontgaan!

1. Suppen

Surfen is tof en ook een super leuke sport om deze zomer eens te proberen, maar vergeet suppen (Stand Up Paddling) niet! Het is ontspannend, je wordt er ontzettend bruin van, het verbetert je balans (handig voor tijdens yoga) en je hoeft er niet eens voor naar het strand.

Op de dagen dat er niet genoeg wind staat om te surfen, is deze sport het antwoord. Het is bovendien een sociale sport: leuk om te doen in een groep en doordat je – als het goed is – netjes op je board blijft staan, kan je ondertussen gezellig doorpraten. In onder andere Amsterdam kan je suppen in de stad en ook op veel meren en kanalen kan je de plank op.

2. Kanoën

Toegegeven: kanovaren zou het hele jaar door kunnen. Maar het is toch vooral heel fijn als je met 28+ graden lekker in het zonnetje op het water dobbert. Af en toe een sprintje, afgewisseld met rustig de omgeving in je opnemen of onderweg even ergens stoppen voor een ijsje. Een prima actieve besteding van een zomerse dag!

Kanoverhuur vind je door heel Nederland. Kano je liever op een rustig tempo, genietend van de omgeving? Kies dan voor een mooie route via kanalen en kleine binnenwateren. Liever open water? Op een winderige dag op zee kanoën is heel gaaf en een leuke uitdaging, maar als je liever rustig begint kan een meer op zo’n dag een betere keuze zijn. Veel plezier!

3. Blokarten en kite buggying

Sport je graag op het strand maar dan wel náást het water? Misschien is blokarten dan iets voor jou! Blokarts zijn die zeilbootjes op wielen die je vast wel eens over het strand hebt zien scheuren (en zo niet, dan verklaart de foto rechts vast een hoop).

Is dit het nog niet helemaal? Misschien ligt kite buggying je beter! Een kite buggy heeft veel weg van een blokart, maar gebruikt een kite in plaats van een zeil (zie wederom de afbeelding, dit keer links). De strandversie van kitesurfen dus eigenlijk (wat we je trouwens ook aan kunnen raden!).

“Leuk feitje: blokarts en kitebuggies gaan met veel wind wel 70 km per uur!”

4. Beach.. volley, tennis, yoga, CrossFit, jogging

Jouw favoriete sport kan vást ook op het strand. Beachvolleybal is natuurlijk niet meer weg te denken (en ook leuk als je de rest van het jaar geen bal aanraakt), maar ook beachtennis en beachhandbal kunnen tegenwoordig. Maar denk ook aan andere sporten, zoals CrossFit, hardlopen, fietsen, bootcamp en yoga. Haal jouw favoriete sport eens naar buiten met het mooie weer!

5. Skeeleren

Hardlopen valt best zwaar als je het niet gewend bent, fietsen doe je vaak sowieso al elke dag en we wonen jammer genoeg niet allemaal op tien minuten van het strand. Maar skeeleren kunnen (of konden als kind, tenmiste) we allemaal en vrijwel overal! Als je net begint, is het wel aan te raden om een rustige, goed geasfalteerde weg te kiezen, maar daarna kan je je routes uitbreiden. Een paar rondjes door het park of een lange skeelertocht: net waar je zin in hebt.

Heb je zelf geen skeelers en wil je eerst eens kijken of skeeleren wel iets voor jou is? In veel steden en recreatiegebieden kan je skeelers huren. Google heeft antwoord.