Afname ernstige sportblessures, behalve bij wielrennen en mountainbiken
Een actieve leefstijl heeft gezondheidsvoordelen. Maar het heeft ook een keerzijde: sporten levert blessures op. Deze sportblessures kosten de maatschappij jaarlijks ongeveer € 3 miljard. Los van de fysieke en mentale impact op de geblesseerden natuurlijk. VeiligheidNL zette op een rij hoe sportblessures zich in tien jaar tijd ontwikkelden.
Om sportblessures te voorkomen, moet je de landelijke trends in sportblessures over een langere tijd volgen en beschrijven. Een goede bron hiervoor is de Spoedeisende hulp (SEH). In Nederland bezoeken veel mensen met ernstige sportblessures namelijk de spoedafdeling. Zodoende besloot VeiligheidNL om de trends in ernstige sportgerelateerde SEH-bezoeken in Nederland tussen 2009 en 2018 te beschrijven. Dit geeft richting aan het preventiebeleid van ernstige sportblessures, die voortkomen uit zowel georganiseerde, als ongeorganiseerde sport. En zowel competitieve, als recreatieve sport.
Top 10 sporten met blessures
In het onderzoek van VeiligheidNL zijn ernstige blessures meegenomen die vaker dan vijfhonderd keer per jaar gediagnosticeerd werden bij SEH’s. Deze blessures betreffen een knieverdraaiing (ontwrichting, verstuiking of verrekking van gewrichten en ligamenten van de knie), enkel-, sleutelbeen-, schouder-, elleboog-, rib-, borst-, ruggengraat-, bovenarm- en polsbreuken, ruggenmergletsel, knieluxatie, spier- en peesblessures in de hand of vinger, spier- en peesblessures in het onderbeen en zowel licht als ernstig traumatisch hersenletsel.
De tien sporten waarmee het grootste aantal ernstige blessures werden opgelopen in de periode tussen 2009 en 2018, waren:
- voetbal
- lichamelijke opvoeding
- paardrijden
- schaatsen
- wegwielrennen
- inlineskaten en rolschaatsen
- motorsport
- veldhockey
- mountainbiken
- turnen
Top 10 soorten sportblessures
De tien meest voorkomende sportblessures op de SEH’s waren:
- gebroken pols
- gebroken sleutelbeen of schouder
- gebroken enkel
- gebroken hand
- gebroken voet
- gebroken onderarm
- gebroken onderbeen
- gebroken elleboog
- knieverdraaiing
- mild traumatisch hersenletsel.
Let op: dit zijn dus de sportblessures waarmee mensen naar het ziekenhuis gaan. Blessures als een peesontsteking of verzuurde kuiten tellen in deze cijfers niet mee.
Positieve uitkomsten
De resultaten uit het onderzoek van VeiligheidNL laten zien dat het aantal ernstige sportgerelateerde SEH-bezoeken in Nederland met 14 procent is gedaald in de onderzochte periode. Deze afname was zichtbaar bij de meeste leeftijdsgroepen en de meeste sportactiviteiten. Bij zowel mannen (-12 procent) als vrouwen (-19 procent).
Wel zat er verschil tussen de afzonderlijke sportactiviteiten. Er was bijvoorbeeld sprake van een afname van 15 procent in het aantal SEH-bezoeken door voetbalblessures, terwijl het aantal SEH-bezoekers met ernstige sportblessures door wielrennen (+135 procent) en mountainbiken (+80 procent) juist is toegenomen.
Leidraad voor preventiebeleid
Deze resultaten kunnen als leidraad dienen voor de ontwikkeling van specifiek preventiebeleid, met name voor blessures in het wielrennen en mountainbiken. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen hoe deze toe- en afnames van ernstige blessures tot stand zijn gekomen.
Bronnen
- Onderzoeksrapport van VeiligheidNL, ‘Trends in sports-related emergency department visits in the Netherlands, 2009–2018‘.