Aikido voor kinderen: krijgskunst voor weerbaarheid
Aikido. Het klinkt Japans en dat is het ook. Het is geen vechtsport, maar een heuse krijgskunst. Een sport die er vooral op gericht is om jezelf te leren verdedigen. Het is alleen geen cursus zelfverdediging.
Als we op een zaterdagochtend de Waraku dojo van Aikido Dordrecht binnenstappen, zien we heel veel kindjes aikido beoefenen. Aikido zorgt ervoor dat je weerbaarder wordt. Zowel mentaal als fysiek.
Aikido
‘Waar je bij judo veel kinderen ziet die baat hebben bij wat extra weerbaarheid, laten ook veel ouders hun kinderen kennismaken met aikido. Bij aikido zit namelijk geen wedstrijdelement. En juist dat wedstrijdelement, wat je bijvoorbeeld bij judo wel hebt, kan kinderen onzeker maken. Bij aikido zie je ook de wat verlegen kinderen groeien in hun zelfvertrouwen.’ We zijn in gesprek met Lijnie van Aikido Dordrecht.
18 jaar geleden begon ze met aikido en sinds 2006 geeft ze les aan kinderen in Dordrecht. Een keer per jaar gaat ze samen met haar man en een aantal volwassenen naar Japan om de laatste ontwikkelingen op het gebied van aikido te kunnen blijven volgen. Ze geeft samen met een aantal leraren les aan volwassenen en kinderen.
Aikido tijdens de gymles
Een van die kinderen is Tycho Jacobs van den Hof. Hij is 10 jaar, zit in groep 7 en zit maar liefst al 4 jaar op aikido. ‘Lijnie kwam tijdens een gymles in groep 3 een keer aikido geven op school. Mijn vriend Luuk leek het wel een leuk idee als wij dat samen gingen doen. Nu zitten we er nog steeds samen op.’ We vragen hem natuurlijk wat aikido nou zo leuk maakt. Dat blijken vooral de kinderen en de leraren te zijn. ‘Maar ook het leren van allemaal trucjes om jezelf te verdedigen is erg leuk’, vertelt hij.
Tijdens ons gesprek zitten we op een mat in een kleine zaal. Waar wij af en toe een beetje kramp in onze voeten krijgen en steeds gaan verzitten, valt het ons op dat Lijnie en Tycho steeds keurig rechtop op hun knieën zitten.
‘Ook dat hoort bij aikido’, legt Lijnie uit. ‘Het is een stukje Japanse etiquette. Als ik iets uitleg, zitten de kinderen allemaal zo. Maar ook als er bijvoorbeeld zoals nu getrakteerd wordt (er klinkt luidkeels ‘Lang zal ze leven’ vanuit de grote hal, red.) vinden we het belangrijk dat je elkaar aankijkt als je elkaar feliciteert en iets lekkers krijgt.’ ‘Maar ze is helemaal niet streng, hoor’, zegt Tycho lachend.
Voordat zijn les gaat beginnen willen we graag nog weten van Tycho hoe hij aan zijn gele band om het witte pak komt. ‘Er zijn bij aikido dus geen wedstrijden, maar wel moeten we twee keer per jaar examen doen om een andere kleur band te krijgen’, vertelt Tycho. ‘Ze krijgen bij hun examen ook een diploma en in hun aikido-paspoort wordt bijgehouden hoe ver ze zijn’, voegt Lijnie toe.
Tot slot vragen we of het een gezellige vereniging is. Tycho knikt en vertelt dat er een paar keer per jaar een soort stage is in andere steden. ‘Je gaat dan bij een andere vereniging meetrainen. En ook vieren we Sinterklaas en is er aan het eind van het seizoen survival.’ Dan is het toch echt tijd om naar zijn eigen les te gaan en wij zijn benieuwd hoe dat er uit ziet.
Jo’s
Op de grote mat zijn zo’n 12 kinderen al aan het warmdraaien. Op z’n Japans moeten ze: shikko naar de overkant! Dat betekent ‘lopend’ op je knieën naar de overkant. En zo klinken er nog veel meer Japanse termen door de zaal en wordt er gezamenlijk in het Japans geteld. Vervolgens krabbelen de kinderen als krabben achteruit en storten ze zich in een soort handstand die eindigt in een koprol naar de overkant.
Niet iedereen beheerst de Japanse koprol achterover even goed en als de techniek uitgelegd wordt lijkt het wel een beetje op het spel Twister!
Dan worden de jo’s ter hand genomen. De jo is een Japanse lange stok. Ah, dat zat dus in de grote tassen waar we kinderen mee hadden zien binnenkomen. Verschillende technieken worden voorgedaan en de kinderen doen ze allemaal strak na. Best ingewikkeld om de juiste stappen en tegelijkertijd de bijbehorende armbewegingen te maken!
De kinderen lijken het allemaal superleuk te vinden. De deur gaat open, een jongen voor de volgende les komt binnen, en hij roept ook zachtjes uit: ‘Yesss! Wapenles!’ Echt leuk dus dit aikido! En dat er op een zaterdagochtend zo’n 75 kinderen hier les hebben, zegt ook wel wat. Japanse krijgskunst voor mentale weerbaarheid. Een mooie sport!