Spring naar content

Alcohol en sport: de cijfers

Mensen die wekelijks sporten, drinken meer alcohol dan de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. In dit artikel lees je de bevindingen van dit onderzoek.

Dit onderzoek is uitgevoerd met gegevens van de Leefstijlmonitor van het RIVM/CBS (2018) onder volwassenen tot 80 jaar. De resultaten vind je in de factsheet ‘Sportdeelname, alcoholconsumptie & gezondheid’ van Mulier Instituut.

Mensen die minstens één keer per week sporten, hebben over het algemeen een gezondere leefstijl dan de gemiddelde Nederlander. Ze hebben hebben minder vaak overgewicht, roken minder, eten gezonder en bewegen vaker. Er is echter één uitzondering: ze drinken meer alcohol.

Zoals de factsheet laat zien:

  • 70% van de wekelijkse sporters drinkt meer dan één glas per dag, tegenover 53% van de niet (wekelijkse) sporters.
  • Ter vergelijking: van de Nederlandse bevolking drinkt 62% gemiddeld meer dan één glas alcohol per dag.
  • Overmatig (veel glazen per week) of zwaar drinken (veel glazen per keer) komt evenveel voor bij sporters als bij niet-sporters.

Overigens drinken zowel sporters als niet-sporters sinds 2001 steeds minder.

Alcohol per type sport

Alcoholgebruik blijkt ook samen te hangen met het type sport dat iemand doet.

  • Van de wekelijkse sporters drinken veldsporters het meest: 82 procent van de veldsporters drinkt meer dan één glas per dag. Ook zijn veldsporters vaker zware en overmatige drinkers. Onder veldsporten vallen sporten als voetbal, hockey en tennis.
  • Fitnessers drinken iets minder dan ‘gemiddelde’ sporters. Duursporters en zaalsporters juist wat meer.

Veldsporters drinken dus het meest. Hoe komt dat? Zij sporten vaker bij clubs met een kantine, maar het onderzoek stelt niet vast of ze vooral daar alcohol drinken. Het kan ook zijn dat in hun sociale omgeving of cultuur alcoholgebruik gewoon is.

Ervaren gezondheid en alcohol

Verder blijkt dat alcoholgebruik samenhangt met de ervaren gezondheid. Hoe gezonder je je voelt? Hoe meer alcohol je over het algemeen drinkt. Mensen die zich gezond voelen, drinken namelijk vaker meer dan één glas alcohol per dag dan mensen die zich minder gezond voelen. Dit kan komen doordat de verder relatief gezonde leefstijl van sporters hen het idee geeft dat ze wel ‘een risico mogen nemen’.