Spring naar content

Sport voor kinderen: Atletiek

Atletiek is één van de sporten die al tijdens de klassieke Olympische Spelen in Griekenland op het programma stonden en wordt nog altijd gezien als dé sport van de Olympische Spelen. Ook in Nederland is de sport niet onbekend en wordt het door veel (middelbare) scholen ook verwerkt in de gymlessen.

Atletiek voor kinderen van 0-12 jaar

Kinderen kunnen vanaf 6 jaar op atletiek. Als pupil (6 t/m 12 jaar) beoefen je in principe alle onderdelen. Vaak zijn dit de onderdelen sprint, balwerpen, hoogspringen, verspringen en de lange afstand, welke varieert van 600 tot 1.000 meter. Vanaf 12 jaar, wanneer een kind bij de D-junioren komt, specialiseert het zich in een bepaald onderdeel.

Athletics Movements is een programma dat speciaal ontwikkeld is voor basisschoolkinderen van 6 tot 12 jaar. Tijdens dit lesprogramma werken kinderen aan de basisvaardigheden springen, werpen, vangen en verschillende loopvormen. Athletics Movements levert een bijdrage aan de motorische ontwikkeling van kinderen.

Uiteindelijk kan je kind kiezen uit verschillende disciplines. Enkele hiervan zijn verspringen, hoogspringen, kogelstoten, speerwerpen, sprint (100, 200 en 400 meter) en de lange afstand (800, 1.500, 5.000, 10.000 meter).

Tijdsbesteding & Kosten

Behalve uiteraard sportkleding, is schoeisel belangrijk bij atletiek. Het hebben van goede loopschoenen is echt een ‘must’. Wanneer je kind vaak traint, komen schoenen met spikes van pas. Dit zijn sportschoenen waaronder metalen puntjes zijn vastgezet. Dit zorgt voor een betere grip op atletiekbanen. Voor ieder onderdeel zijn er verschillende spikes. Trainers bij verenigingen kunnen je hier vaak goed over adviseren.

De contributie voor een atletiekvereniging bedraagt gemiddeld €155. De kosten voor sportkleding variëren van €20 tot €70. Dit ligt aan het merk kleding dat je koopt. De prijs van schoenen kan oplopen tot €150. Bekende merken voor sportkleding en -schoenen zijn Nike, Adidas, Asics en Puma.

Bekendheid Atletiek

Atletiek is de oudste sport ter wereld. Op de Olympische Spelen is de 100 meter sprint wereldwijd het meest bekeken sportmoment. Ook zijn er een aantal Nederlandse atleten succesvol geweest op internationale toernooien.

Helden van ouders: Ellen van Langen, Fanny Blankers-Koen, Nelli Cooman, Simon Vroemen
Helden van kinderen: Dafne Schippers, Eelco Sintnicolaas, Churandy Martina

Met je kind naar…

De FBK-Games (vernoemd naar Fanny Blankers-Koen) is dé wedstrijd in Nederland waar topatletiek te zien is. In het FBK-Stadion in Hengelo kan je samen met je kind alle toppers in actie zien. De prijzen voor tickets variëren, afhankelijk van leeftijd en plek in het stadion, van €5,50 tot €65. Kaarten zijn te koop op de website van de FBK Games.