Avondvierdaagse: wie enkelsokjes draagt, moet op de blaren lopen
Veel gemeenten organiseren de komende weken de traditionele Avondvierdaagse. Kinderen en ouders verschijnen aan de start voor vier dagen gezelligheid, zingen, kletsen en lopen. De meeste kinderen kunnen zonder problemen vier dagen 5 of 10 kilometer wandelen.
Een enkele keer ontstaat er blarenstress, bijvoorbeeld wanneer de start van de eerste dag samenvalt met een fikse regenbui. Want lopen op natte sokken geeft narigheid en heb je eenmaal een blaar, dan is 5 kilometer toch een hele afstand! De regenbui kun je niet tegenhouden, wat kun je wel doen om blaren te voorkomen?
Tips om blaren te voorkomen
1. De goede schoenen
Zorg ervoor dat je kind loopt op schoenen die prettig zitten en die goed passen: niet te strak, maar zeker ook niet te los. Blaren ontstaan namelijk op plaatsen waar ‘wrijving’ optreedt tussen schoenen, sokken en de huid.
2. Sokken: materiaal en naden
Let ook even op de sokken die je kind aantrekt: die moeten goed passen en glad om de voet zitten. Naden en plooien in de sok kunnen de oorzaak van blaarvorming zijn. Je hebt speciale wandelsokken zonder naden, gemaakt van materiaal dat geen vocht vasthoudt, zodat de voeten droger blijven. Vochtige voeten zijn extra gevoelig voor het ontstaan van blaren. Als je geen wandelsokken hebt kun je ook gewone sportsokken dragen. Eventueel doe je ze binnenstebuiten, zodat de naden aan de buitenkant zitten. Bij de avondvierdaagse gaat functioneel boven mooi.
3. Sokken: lengte
Zo is het ook niet handig om enkelsokjes te dragen. Korte enkelsokjes, die schuren tegen de rand van je schoen, kunnen op dag 1 al blaren veroorzaken. Voor het geval de Avondvierdaagse nat dreigt te worden is het slim om een paar droge sokken bij je te hebben.
4. Extra bescherming
Heeft je kind het voorgaande jaren goed gedaan met sokken en schoenen bij de Avondvierdaagse en kreeg het toch blaren? Dan kun je overwegen om de hielen preventief af te plakken, bijvoorbeeld met een blarenpleister. Zorg ervoor dat de pleister past bij de vorm en de grootte van de voet van je kind. Als de pleister te groot is knip je hem een beetje bij, zodat er bij het plakken van de pleister geen plooien of vouwen ontstaan.
Als je er zeker van wilt zijn dat de pleister niet gaat schuiven (en daardoor geen blaren voorkomt, maar ze juist veroorzaakt) kun je de blarenpleister dakpansgewijs afplakken met smalle stroken leukotape of sporttape.