Spring naar content

Beweeg thuis, ook voor ouderen in zorginstelling

Voor ouderen in een zorginstelling is het belangrijk om voldoende te bewegen. Dat kan ook binnen. Tijdens de corona-crisis moest dat wel; ouderen konden zij niet meer naar buiten of bezoek ontvangen. Minder mogelijkheden voor (sociale) activiteiten en beweging dus. Toch kan jij als zorgprofessional je cliënten makkelijk helpen om ook binnen voldoende te bewegen. Dit artikel zet een aantal beweegmogelijkheden op een rijtje.

Tips voor bewegen tijdens quarantaine

  • Zorg voor 1-op-1 beweegmomenten bij cliënten op de kamer.
  • Geef de instructie vanuit de binnentuin, zodat cliënten je vanuit hun kamer kunnen zien en zittend of staand mee kunnen bewegen.
  • Is het lekker weer en is er een balkon beschikbaar? Zet een stoel op het balkon zodat cliënten toch in de buitenlucht kunnen bewegen.
  • Is het restaurant in de instelling nog in gebruik? Verspreid de stoelen door de ruimte en zorg voor voldoende afstand (minimaal 1,5 meter).
  • Gebruik het tv-kanaal van je instelling om beweegfilmpjes te plaatsen. Misschien kun je zelfs live een uitzending doen.
  • Vraag of familieleden via beeldbellen kunnen meedoen met het beweegmoment.
  • Stimuleer cliënten om mee te doen met Nederland in Beweging.
  • Je kunt ook denken aan bijvoorbeeld de Jukebox of draaiorgel, die muziek laten horen als je eraan draait. Bijvoorbeeld voor in de gang. Aansluiten op de stroom is niet nodig, want met het draaien wordt energie opgewekt.

De Beweeggids voor mensen met dementie

Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft speciaal voor verzorgers, begeleiders en mantelzorgers van mensen met dementie een Beweeggids voor mensen met dementie ontwikkeld. In deze Beweeggids vind je informatie, concrete oefeningen en tips over hoe je mensen met dementie kunt begeleiden in het bewegen.

Oefenseries

Oefeningen met een specifiek doel

Wandelen

Over het verleiden en motiveren van de deelnemer met o.a. aandachtspunten over keuze van de route en vermoeidheid en rust.

Tips voor beweegmomentjes

De tips voor beweegmomentjes gaan over functionele beweegmomentjes, beweegmomentjes aan tafel en minder zitten door vaker opstaan.

Met Cordaan in Beweging

Ook via Met Cordaan in Beweging kun je diverse oefenseries doen:

Moofie-workouts

oudere dame, zit op een stoel en houdt een beweegstok in haar handen
(foto: Moofie)

Speciaal om thuis meer te bewegen worden elke dag op het YouTubekanaal van Moofie een workout geplaatst voor minder mobiele ouderen en mensen met een beperking. Kies zelf wat bij jouw cliënten past. Bekijk ook de Moofie beweegstok met beweegopdrachten en muziek om ouderen te stimuleren om te bewegen.

Nederland in Beweging!

Om heel Nederland thuis in beweging te krijgen werpt Olga Commandeur zich op als nationale personal trainer van thuiszittend Nederland. Via de website van Omroep Max publiceert zij wekelijks trainingsschema’s voor iedereen die mee wil doen, aan de hand van archiefuitzendingen van Nederland in Beweging. Daar vind je elke dag nieuwe oefeningen, motivatie en tips om thuis te trainen. Ook Gelderland in Beweging biedt elke ochtend tussen 10 en 11 uur lessen waar iedereen aan mee kan doen.

Stoelyoga

Bewegen en ontspannen op de stoel kan een grote glimlach van de bewoners opleveren. Op dit YouTube kanaal vind je een mooi aanbod van stoelyoga.Ook de ouderenorganisatie ANBO organiseert online yogalessen. Yoga-instructrice Monique doet tijdens de les oefeningen waarbij je kunt blijven zitten, dus iedereen kan mee doen.De stoel-yoga-lessen worden elke maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag om 10 uur live op de ANBO Facebook-pagina (@ANBO) uitgezonden.

Fitavie

Fitavie biedt een uitgebreide bibliotheek met meer dan 100 oefeningen en ruim 160 variaties waar je je op kunt abonneren. Oefeningen zijn gericht op balans, kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit, maar ook op fijne motoriek. Je kunt snel aan de slag, zonder eerst uitgebreid te moeten studeren hoe alles werkt. Direct kennismaken met enkele oefeningen.