Bewegen verkleint kans op kanker
De meeste mensen weten wel dat bewegen goed is om hart- en vaatziekten en diabetes te voorkomen. Maar bewegen verkleint ook de kans op kanker. Hoe zit dat precies?
Vaak richt onderzoek zich op een bepaalde kankersoort. Zo is aangetoond dat voldoende bewegen het risico verkleint op dikkedarmkanker, borstkanker en baarmoederkanker. De British Heart Foundation geeft op basis van wetenschappelijk onderzoek aan dat het risico op dikkedarmkanker met 20 tot 30 procent kan worden verlaagd, het risico op borstkanker met 20 tot 40 procent en het risico op baarmoederkanker met 27. Ook zouden mensen die lichamelijk actief zijn tot 30 procent minder kans hebben op longkanker.
Daarnaast is het aannemelijk dat beweging beschermt tegen kanker in het algemeen. Daarvoor is het niet nodig intensief te sporten, maar vooral om voldoende te bewegen. Regelmatig bewegen zorgt voor gezonde hoeveelheden hormonen. Dat is belangrijk, want te hoge hormoonspiegels geven meer risico op het ontstaan van tumoren.
6 redenen waarom bewegen kans op kanker verkleint
- Lichaamsbeweging versterkt het immuunsysteem. Naar schatting ontstaan dagelijks 300 tot 1000 kankercellen in ons lichaam. Een goed functionerende afweer breekt die allemaal af.
- Lichaamsbeweging stimuleert de doorgang van voedsel in de darmen. Afvalstoffen worden dus sneller afgevoerd en kunnen minder schade aanrichten.
- In goede conditie maakt een lichaam meer en betere cellen. Dit bevordert een gezonde celdeling.
- Meer bewegen zorgt voor een betere longfunctie. Daardoor krijgt het lichaam meer zuurstof en kan het zich beter beschermen tegen agressieve deeltjes, bekend als vrije radicalen. Die staan aan de basis van het ontstaan van veel ziekten, waaronder kanker.
- Meer bewegen zorgt voor sterkere spieren. Sterkere spieren zorgen voor een toename van stoffen met een gunstige invloed op het immuunsysteem.
- Bewegen helpt een gezond gewicht te krijgen of te behouden, wat de kans op kanker ook verkleint.
Beter herstellen
Ook als je kanker krijgt, heeft bewegen een goede invloed. Het vergroot de kans op een goede afloop. Ook voelen kankerpatiënten zich beter door te bewegen, zowel tijdens als na de behandeling. Beweging betekent soms een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid, een hogere levenskwaliteit en soms ook een kleinere kans op terugkeer van de kanker.
Heb jij kanker gehad en ben je herstellende? Dan is de Kanker Nazorg Wijzer mogelijk iets voor je. Dit online programma helpt je bij het herstel. Je kunt het thuis zelfstandig gebruiken wanneer het jou het beste uitkomt.
Op de Kanker Nazorg Wijzer zijn ook verschillende video’s te vinden waarin ex-patiënten vertellen over hun herstel en hoe zij bepaalde problemen hebben aangepakt. Ook zijn er video’s waarin deskundigen en zorgverleners uitleg geven over verschillende onderwerpen.
Bronnen
- KWF Kankerbestrijding
- Tegenkanker
- Sportbegeleiding op maat voor kankerpatiënten
- Wegwijzer kanker
- British Heart Foundation: Making the case for physical activity.
Meer lezen? Vind publicaties over sport en bewegen ter preventie van of met kanker in de Kennisbank Sport en Bewegen.