Spring naar content

Blijf ook bewegen bij kanker

Kun je nog sporten als je kanker hebt of hebt gehad? En wat kun je dan het beste doen? Lees hoe je op een veilige manier sportief kunt blijven bewegen.

Sportief bewegen kan een belangrijke bijdrage leveren aan het opbouwen van de conditie en het herstel.

Ook voor mensen met kanker, of die behandeld zijn tegen kanker, is bewegen goed. Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid, het verbetert de conditie en helpt bij het leggen van sociale contacten. Het kan ook een positief effect hebben op vermoeidheid. Sportief bewegen kan een belangrijke bijdrage leveren aan het opbouwen van de conditie en het herstel. Bovendien zorgt bewegen voor zelfvertrouwen.

Heb jij kanker gehad en ben je herstellende? Dan is de Kanker Nazorg Wijzer mogelijk iets voor je. Dit online programma helpt je bij het herstel. Je kunt het thuis zelfstandig gebruiken wanneer het jou het beste uitkomt.

Op de Kanker Nazorg Wijzer zijn ook verschillende video’s te vinden waarin ex-patiënten vertellen over hun herstel en hoe zij bepaalde problemen hebben aangepakt. Ook zijn er video’s waarin deskundigen en zorgverleners uitleg geven over verschillende onderwerpen.

Balans tussen inspanning en rust

Veel mensen ervaren extreme vermoeidheid na de behandeling met chemotherapie en/of bestraling. Dat geldt mogelijk ook voor jou. Probeer binnen jouw mogelijkheden toch actief te blijven. Zo ervaar je wat je nog wel kunt. Een goede balans tussen inspanning en rust is hierbij het uitgangspunt.

Als je kanker hebt of behandeld bent voor kanker, is het belangrijk te werken aan spierkracht en conditie. Activiteiten als wandelen, fietsen en zwemmen zijn prima. Krachtsporten, sprinten en contactsporten zijn meestal minder geschikt. Als je geen klachten hebt, bestaan er geen bezwaren tegen deze sporten, maar houd rekening met je eigen niveau. Ook kun je deelnemen aan oncologische bewegingsgroepen, zoals die van Verder in Balans.

Spelregels voor bewegen bij kanker

Als je let op de ‘spelregels’, dan kunnen kanker en sportief bewegen uitstekend samengaan. Hier volgen 7 tips:

  1. Probeer elke dag minimaal een halfuur te bewegen.
  2. Kies een activiteit die je leuk vindt. Het is belangrijk dat je beweegt met plezier.
  3. Vertel je sportbegeleider/trainer over je lichamelijke situatie en het advies van de behandelaars.
  4. Dan kan die de begeleiding hierop afstemmen.
  5. Beweeg samen, dat is gezellig en motiverend.
  6. Bouw duur, intensiteit en frequentie geleidelijk op.
  7. Rust even uit als het te inspannend wordt. Laat je niet opjutten om toch door te gaan.

Advies van een (sport)arts

Vraag je behandelend arts/ fysiotherapeut of je oncologisch verpleegkundige vooraf advies over mogelijke activiteiten. Ook kun je terecht bij de sportarts. Iedere persoon met kanker is anders. De sportarts kan je adviseren door een gericht programma op te stellen op basis van een sportmedisch onderzoek. Hierdoor kun je op je eigen niveau gaan sporten en bewegen. Ook kan de sportarts je aangeven welke sport het beste bij jou past.

Op www.sportzorg.nl vind je veel informatie over sporten met een aandoening. Deze website is van organisaties die actief zijn binnen de sportgeneeskunde. Op de site geven zij onafhankelijke informatie over verantwoord sporten.

Meer informatie