Blog: Duizendpoot en bewegen
Ik doe de deur open en links uit de hoek komt mijn dochter lachend op me af gerend. Terwijl ik met haar knuffel, zie ik dat de ene pedagogisch medewerker een kindje aan het verschonen is en dat de ander een huilend kindje troost. Terwijl die laatste mij vertelt welk kattenkwaad mijn dochtertje vandaag heeft uitgehaald, houdt ze een oog gericht op de kinderen die op het matras stoeien. Wanneer ze ook nog eens de deur opendoet voor een vader die zijn zoontje komt halen, bedenk ik me wat een duizendpoot ze is! Daar heb ik bewondering voor!
Gezonde Kinderopvang
Ik kan me voorstellen, zo bedenk ik me op weg naar huis, dat het voor deze duizendpoten die al zoveel moeten en doen, als iets onmogelijks voelt als ik met een boodschap kom als: ‘Zet in op meer bewegen, want dat is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen!’ Toch hoeft dat niet een grote investering extra zijn. Wil je ook inzetten op meer bewegen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Heb het dan eens met je management over erkende interventies.
Want weet je dat er erkende interventies bestaan die je leren hoe je eenvoudig bewegen in bouwt in het dagritme binnen de kinderopvang? Ze bieden je kennis en inspiratie. Neem nu de interventie Beweegkriebels. Hierbij wordt je geschoold en ondersteund in het ontwikkelen en uitvoeren van een uitdagend beweegaanbod. Je volgt een training waarmee je vaardigheden als creativiteit, begeleiding en spelinzicht aanleert. Je leert kinderen op een eenvoudige, leuke en uitdagende manier te stimuleren tot spelen en bewegen. Dat hoeft niet veel extra tijd te kosten.
Bij de interventie Beweeg Wijs komt een speelbegeleider bij jou op locatie. Door gebruik te maken van zogenoemde beweegkaarten coacht hij/ zij jullie richting het aanbieden van leuke en uitdagende activiteiten voor peuters (1,5 – 4 jaar) die je zelf aan de kinderen kunt aanbieden. Het beweegaanbod voor kinderen tot anderhalf jaar wordt bij deze interventie verzorgd door een kinderfysiotherapeut die individueel met jullie kinderen aan de slag gaat.
Wil je je niet alleen richten op bewegen, maar breder op een gezonde leefstijl? Denk dan aan de aanpak Gezonde Kinderopvang, waar de interventie ‘Een gezonde Start’ centraal in staat. Met de Gezonde Kinderopvang werk je met je organisatie structureel aan een gezonde leefstijl van kinderen en deskundigheid van medewerkers. Naast bewegen kun je binnen deze aanpak ook inzetten op andere thema’s zoals voeding, fysieke veiligheid, sociaal- emotionele ontwikkeling en mediaopvoeding. De opzet is dat iedere organisatie een eigen coach Gezonde Kinderopvang heeft, die fungeert als aanspreekpunt en zijn/ haar collega’s coacht en schoolt.
Deze en meer erkende interventies vind je op www.sportenbeweeginterventies.nl. Meer over de Gezonde Kinderopvang lees je op www.gezondekinderopvang.nl.
Ik denk aan de verschillende erkende aanpakken, die ik als specialist bij kenniscentrum sport veelvuldig tegenkom, terwijl ik met mijn dochtertje naar huis loop.
Deze interventies zijn goed doordacht en goed onderbouwd met de meest actuele inzichten uit de wetenschap. Ze zijn goed in te zetten in de praktijk van de kinderopvang en daar ook getoetst en geëvalueerd. Niet voor niets dat we geloven in de kracht van erkende interventies. Maar… zo besef ik me vandaag weer eens extra: laten we niet het belang onderschatten van de duizendpoot. De pedagogisch medewerker die, tussen alle bezigheden door, vrolijke foto’s van mijn dochter naar me stuurt. Die weet dat ik het fijn vind om na afloop te horen hoe de dag was en die steeds weer een glimlach op mijn dochters gezicht weet te toveren. Ik loop naar huis met het gevoel van bewondering voor degenen die uiteindelijk de basis op locatie creëren van waaruit ingezet kan worden op bewegen!
In haar vorige blog vraagt Rebecca zich af of ze bewegen ook belangrijk zou vinden voor de ontwikkeling van kinderen als ze niet bij het Kenniscentrum Sport zou werken. Lees Rebecca’s vorige blog.