Spring naar content

Blog: Uw eigen sportieve uitdaging voor de Paralympics in Tokio

Heeft u ook zo genoten van de Olympische Spelen? Van de fantastische prestaties van Sanne en Dorian, en van alle andere toppers? Het waren weer weken vol met hoogte- en dieptepunten, met euforie en diepe teleurstelling. Ik vond het een schitterende sportzomer, die in heel veel heeft laten zien wat sport zo bijzonder maakt. Maar we hebben nog veel meer moois in het verschiet, nu de Paralympics van start zijn gegaan.

Paralympics

Sporter met blades in de startblokken
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Een maand voor de start van de Paralympics was pas 20 procent van de tickets verkocht. Gevreesd werd dat het de soberste Paralympics ooit worden. Omdat de Olympische Spelen zijn betaald met geld dat bestemd was voor de Paralympics en Rio failliet is, is het maar zeer de vraag onder welke omstandigheden de Paralympiërs hun topprestaties zullen gaan leveren. Maar het lijkt er nu op dat ‘op zijn Braziliaans’ de voorzieningen op het laatste moment geregeld zijn. En dat de stadions toch nog aardig vol zitten, omdat met name Brazilianen die de Olympische Spelen aan zich voorbij hebben laten gaan, nu toch nog – voor een prikkie – de olympische arena willen bezoeken. Misschien gaat het hele evenement, vanwege de beperkte media-aandacht goeddeels aan ons voorbij. Ik hoop dat achteraf blijkt dat ik Sombermans was en dat het allemaal is meegevallen, maar de verwachtingen vooraf zijn niet hooggestemd. Is dat niet typerend voor de positie van gehandicaptensport in onze maatschappij?

Die achtergestelde positie geldt niet alleen voor onze toppers die deelnemen aan de Paralympics. Ik heb de monitor “(On)beperkt sportief” van het Mulier Instituut erop na geslagen, en een recente studie van Universiteit Leiden Leadership Programme (uitgevoerd in opdracht van VVD-Tweede Kamerlid Rudmer Heerema). Hoewel die kleine positieve ontwikkelingen laten zien; is de hoofdconclusie dat er grote verbeterpunten te benoemen zijn ten aanzien van de positie van gehandicaptensport in Nederland. Enkele opvallende bevindingen:

Bereikbaarheid

Het schiet niet op met de integratie van sport door mensen met een beperking. Tweederde van de Nederlanders met een beperking geeft aan niet gestimuleerd te worden door hun omgeving om te gaan sporten. Ruim 40 procent zegt zelfs zich daardoor beperkt te voelen om te gaan sporten. Meest voorkomende vragen van potentiële sporters met een beperking zijn: Hoe kom ik er? Waar vind ik een sportaanbod waar ik wat aan heb? En waar is een club of sportcentrum waar ze me niet met de nek aankijken omdat ik anders ben? In het speciaal onderwijs en in revalidatiecentra krijgen sport en bewegen ook nog niet veel aandacht. En als mensen met een beperking wél sporten en daar ook aansprekende resultaten halen, is er veel te weinig (media)aandacht voor hun prestaties.

Programma Grenzeloos Actief

“Ik zou zeggen tegen sportaanbieders, zorgprofessionals en gemeenten: pak op die handschoen!”

Gelukkig is er ook positief nieuws. In 2015 heeft minister Schippers extra geld vrijgemaakt voor het programma Grenzeloos Actief. Het programma is als het ware een uitnodiging aan ons allemaal om ervoor te zorgen dat mensen met een handicap makkelijk dichtbij huis kunnen sporten. Op www.allesoversport.nl is uitgebreide informatie te vinden over het stimuleren van sport door mensen met een beperking. Ik zou zeggen tegen sportaanbieders, zorgprofessionals en gemeenten: pak op die handschoen!

Voor gemeenten:

Gewoon een paar vragen die u zichzelf kunt stellen als u bij een gemeente werkt:

  • Vindt u een sportrolstoel een luxe of een noodzaak?
  • Wat vindt u ervan dat een gehandicapte sporter in de ene gemeente die wel vergoed krijgt en in de andere niet?
  • Wat doet u als u weet dat drie van uw inwoners eigenlijk aan rolstoelbasketbal willen doen, maar er alleen aanbod in een naburige gemeente is?
  • Gaat u zelf in uw gemeente dit aanbod promoten, gaat u nadenken over stimuleren van regionale samenwerking of vindt u het iets waar de gemeente geen rol in heeft?
  • Daar zijn toch fondsen voor?

Mocht u denken over regionale samenwerking, dan heb ik een tip: daar is een handig stappenplan voor vanuit Grenzeloos Actief, speciaal geschreven vanuit de vraag van gemeenten.

Bewegen naar topsport

Dan rest er nog maar één vraag: hoeveel gehandicapte inwoners van uw gemeente nemen op de volgende Paralympische Spelen deel omdat ze zich uitgedaagd voelden door uw beleid? Doordat u nagedacht heeft over vervoer. Doordat u bewust aan de slag bent gegaan met het matchen van vraag en aanbod. En doordat u in uw gemeente een omgeving heeft gecreëerd waarin aangepast sporten floreert.

Voor fitnessondernemers en -instructeurs:

En ik zie ook goede aanknopingspunten voor sportaanbieders, en dan richt ik me heel in het bijzonder op fitnessondernemers en -instructeurs.

Een weetje:

Fitness is onder mensen met een beperking de meest populaire sport.

Ik vraag me af: gaan we iets merken van de inspirerende topprestaties van bankdrukker Melaica Tuinfort in Rio? En hoeveel paralympische sporters in andere disciplines hebben aan kracht gewonnen door professionele begeleiding in een Fit!vak-centrum? En vooruitblikkend: wat wordt de nieuwe fitnessdiscipline op de Paralympics in Tokio? Dichter bij: wat draagt u als fitnessondernemer of -instructeur eraan bij dat TeamNL op volgende Paralympische Spelen nog beter scoort? Doordat u beter bereikbaar bent voor mensen met een beperking (ook uw website), doordat u goed nadenkt over aangepast aanbod en doordat u zorgt voor een open sfeer die uitnodigend werkt voor gehandicapte sporters?

Liggen hier niet de mooiste sportieve uitdagingen voor ons allemaal?

(Dit blog is een bewerking van columns die binnenkort verschijnen in Fit!magazine en Sport en Gemeenten)

Meer over de Paralympische spelen