Spring naar content

Broga: stoere yoga voor mannen (en vrouwen)

Vraag een man of hij aan yoga doet en waarschijnlijk krijg je een ietwat spottende of verontwaardigde blik naar je toe geworpen. Het aantal mannen dat aan yoga doet ligt in Nederland nog laag en toch is yoga voor mannen niets nieuws.

Meer dan 2000 jaar werd deze Hindoeïstische leer enkel door mannen beoefend. Tot 1937 toen Indra Devi als eerste vrouw werd toegelaten om yoga te studeren door sri krishnamacharya. Tegenwoordig is Yoga in Nederland bij uitstek iets dat door vrouwen wordt gedaan. Gelukkig is er ook een yogavorm speciaal voor mannen, namelijk Broga. Een yogavorm die specifiek is afgestemd op de mannelijke geest en het mannelijk lichaam.

Het ontstaan van Broga

Deze yogavorm voor mannen met een fitness aanpak is ontwikkeld in 2012 door voormalig American Footballspeler Matt Miller. De Amerikaan, die inmiddels bodybuilder en voedingskundige is, had jarenlang last van blessures door het vele sporten. Hij kwam erachter dat zijn spieren eigenlijk niet soepel genoeg waren, waardoor hij steeds tegen dezelfde problemen aanliep. Hij startte met power yoga, maar miste nog altijd iets. Daarom ontwikkelde hij yoga speciaal voor mannen: Broga, een fysiek intensieve training gericht op het verbeteren van flexibiliteit, ontspanning en de opbouw van kracht, uithoudingsvermogen en mobiliteit. Het verkleint de kans op blessures en is een goede aanvulling op kracht- en duursport. Het verbetert de prestaties bij andere sporten zoals fitness, hardlopen, crossfit, gewichtheffen en zwemmen. Miller ontwikkelde de lessen op de mannelijke anatomie en geest, maar ook vrouwen kunnen meedoen met Broga.

“‘Broga: yoga voor mannen, maar dan zonder de wierook’”

Waarin verschilt deze vorm van mannen yoga met yoga?

Bij Broga ligt de nadruk meer op kracht, energie en de uitdaging dan tijdens een normale yogales. Bij deze vorm van mannen yoga is het niet erg als je je tenen niet kan aanraken: de meeste mannen kunnen niet bij hun knieën namelijk. Maar jij na een tijdje misschien wel! De les combineert oefeningen om je core te versterken met oefeningen gericht op je spieren, ontspanning en het verminderen van stress. Yoga voor mannen is niet zweverig (dat zijn veel vormen van yoga overigens niet) en gaat meer om het fysieke en minder om het spirituele. De lessen zijn ‘down to earth’ en worden gegeven door mannen, de zogenaamde ‘brogies’.

“‘Broga kan ook een fijne warming- up zijn voor- of een fijne cooling-down na een zware krachttraining bijvoorbeeld’”

Redenen om je yogamat uit te rollen voor en lesje Broga

Of je nou man of vrouw bent, broga heeft zeker een aantal heel fijne voordelen:

  • Je wordt leniger en flexibeler. Als je veel aan krachttraining of andere sporten doet, zoals hardlopen of voetballen weet je dat sporten je spieren korter kan maken en dat rekken en strekken daarbij belangrijk is. Doe je aan fitness dan weet je vast wel dat krachttraining je spieren letterlijk oppompt. Je ziet er misschien goed uit, maar je wordt er allesbehalve lenig van. Het is dus heel goed om je spieren een paar keer per week op te rekken. Hier heb je ook bij veel ‘basisoefeningen’, zoals squats, deadlifts en de bench press, baat bij, omdat je zo je bewegingsuitslag vergroot.
  • Het is een goede workout. Je traint je core, werkt aan spierkracht en je werkt ook aan een stukje cardio.
  • Het draagt bij aan een betere nachtrust. Jij bent in de bloei van je leven. Je bent sterk, gezond en je wil van alles. Je dromen najagen en herinneringen creëren. Dit kan wel leiden tot piekeren en stress. In yogahoudingen en -technieken vind je ontspanning en rust en leer je om je gedachten te kalmeren.
  • Een betere ademhaling. Je leert bewuster en dieper adem te halen en beter gebruik te maken van de zuurstof in je lichaam. Dit kan je sportprestaties ook weer ten goede komen.
  • Je voorkomt er blessures mee. Doordat je lichaam flexibeler en soepeler wordt, heb je minder kans op blessures tijdens het sporten. Je bent bewuster met je lichaam bezig. Je let op je houding en krijgt meer controle over je lichaam.

Instagram inspo mannen yoga

Inmiddels schieten de Instagramprofielen van gespierde mannelijke yogi als paddenstoelen uit de grond. Laat je online inspireren door deze stoere, krachtige yoga-influencers!

  • Adam Husler | Woont in Londen en heeft een achtergrond in boksen en vechtkunst. Deze focus gebruikt hij in de yogalessen die hij geeft.
  • Boys of yoga | De jongens van Boys of yoga willen het stereotyp idee dat yoga alleen voor vrouwen is en dat het niets voor mannen is doorbreken.
  • Pepijn | Ook een nuchtere Hollander in dit rijtje. Pepijn is fervent surfer en doet aan yoga. Op Instagram weet hij er steeds weer iets moois van te maken.

En ben jij geïnspireerd geraakt door deze stoere vorm van yoga? En rol jij binnenkort je yogamat uit voor een eerste sessie? Succes!