Spring naar content

Buurtsportcoaches en cultuurcoaches combineren hun aanbod in Leidschendam-Voorburg

Sport en Welzijn Leidschendam-Voorburg (SenW-LV) heeft alles in huis om de gemeenschap te ondersteunen en te versterken. Of het nu gaat om buurtsportcoaches, cultuurcoaches, JOGG-regisseurs, projecten voor senioren, initiatieven voor kinderen van 0-4 jaar, statushouders of jongerenwerk – alles valt onder één organisatie. In dit artikel lees je over de kracht van ‘SenW-LV’: het verbinden en coördineren van initiatieven en projecten.

Verbinding met cultuur en sociaal domein

  • De buurtsportcoaches – bij SenW-LV buurtcoaches genoemd – en de cultuurcoaches werken vanuit één organisatie en bundelen kennis en aanbod, zodat er ruime keus is voor alle doelgroepen die ze bedienen.
  • De jongerenwerkers zijn ook in dienst van SenW-LV en werken samen, zodat hun bereik groter is.
  • SenW-LV heeft een verbinding met de eerstelijnszorg om de verwijzing van zorg naar beweegaanbod in de wijk te verbeteren. Door samen te werken met het ziekenhuis en het organiseren van de Nationale Diabetes Challenge. Ook speelt de projectleider valpreventie een cruciale rol door samen te werken met fysiotherapeuten.
  • Ook is er verbinding met het sociaal domein, doordat de afdeling social work in dienst is van SenW-LV. Zij legt verbinding met de opbouwwerkers en vrijwilligers van welzijnsorganisatie Woej en de gebiedsregisseurs. Zij weten wat er leeft in de wijken en schakelen de buurtcoaches in bij vragen. Er is een sociaal makelaar in dienst (gezamenlijk bij Woej en SenW-LV) om de sociale basis vanuit het GALA-programma op te zetten.
  • Ook de JOGG-regisseur is in dienst bij SenW-LV (onder de naam Goed Bezig!), waardoor gezonde voeding en het JOGG-netwerk automatisch meegenomen wordt in het aanbod.
  • Tot slot valt ook de afdeling Sociaal Beheer onder SenW-LV. Deze afdeling heeft de taak om de eigen panden en ruimtes maatschappelijk in te zetten. Deze ruimtes worden onder andere gebruikt door Vluchtelingenwerk, kinderopvang, Foxtaal (een organisatie die taalcursussen aanbiedt) en twee (kick)boksscholen.

Brede school en wijk 

SenW-LV werkt vanuit vijf pijlers:

  1. Wijkgericht werken: hier vallen de aanpak Brede school en wijk en de vakantieactiviteiten onder.
  2. Sportstimulering: hier vallen de evenementen onder zoals de schoolsport olympiade waar 2.200 kinderen aan deelnemen, de 4×4 voetbaltoernooien, de sportinstuiven en de Sportprijs van de gemeente.
  3. Cultuur: hier vallen activiteiten onder zoals Nostalgie langs de Vliet voor ouderen,  een culturele expeditie (een cultureel zomerfestival) voor jeugd en de sport- en cultuurkaart.
  4. Verenigingsondersteuning: ruim 50 verenigingen worden ondersteund door het organiseren van een helpdesk, het sportnetwerkcafé, het sportakkoord en het schrijven van de nieuwsbrieven.
  5. Speciale doelgroepen: hier vallen de kwetsbare inwoners onder zoals ouderen, mensen met een beperking en jonge kinderen in de leeftijd van 1,5 tot 4 jaar. Voor deze doelgroepen worden allerlei activiteiten georganiseerd zoals cognitieve fitness voor ouderen.

De pijler wijkgericht werken omvat Brede school en wijk, waar de focus op jeugd van leeftijd 4 tot 12 jaar ligt. Martijn de Zoete zorgt als coördinator, samen met zijn team van vijf buurtsportcoaches, voor de afstemming met de gemeente, schooldirecties, kinderopvangorganisaties en welzijnspartners.

In zes aandachtswijken krijgen de kinderen via de Brede school en wijk een gevarieerd aanbod. De buurtcoaches stellen dit aanbod vraaggericht op, door het afnemen van enquêtes onder kinderen, ouders en leerkrachten en door goed af te stemmen met partners in de wijk. De activiteiten variëren van sport (van balsporten tot denksport) tot cultuur (dans, knutselen, mode, muziek, koken, etcetera), natuur en techniek.

Er wordt actief gewerkt aan ouderbetrokkenheid, bijvoorbeeld door ouder-kind-workshops aan te bieden en door ouders uit te nodigen om de laatste les van een blok mee te doen. Maar zeker ook door festivals die acht keer per jaar georganiseerd worden en waar kinderen hun talenten, kunstwerken en ontwerpen kunnen showen in een echt theater of op een plein in de wijk.

Meer inwoners actief betrokken

Via de sport- en cultuurkaart worden alle inwoners actief betrokken bij het diverse aanbod in de gemeente. Deze website biedt een overzicht van alle sport- en cultuuractiviteiten in de gemeente. Hier vind je het aanbod van sportverenigingen en commerciële aanbieders, wandelroutes en beweegplekken in de openbare ruimte. Ook op cultureel gebied is er een uitgebreid aanbod te vinden, zoals architectuur, beeldende kunst, theaters, koren en muziekgroepen.

Sportaanbieders krijgen de mogelijkheid om een eigen account aan te maken, waarmee ze zelf hun pagina kunnen vullen met informatie over hun activiteiten. Natuurlijk kunnen ook de buurtcoaches hier hun aanbod plaatsen. Inwoners kunnen zich eenvoudig via de website aanmelden voor de verschillende activiteiten en zo actief deelnemen aan het sport- en cultuuraanbod van de gemeente.

Samenwerking met jongerenwerk

Naast buurtcoaches en cultuurcoaches heeft SenW-LV ook jongerenwerkers in dienst. Samenwerking tussen deze professionals is van grote meerwaarde, in het bereiken, aanspreken en in beweging krijgen van jongeren. Wanneer de buurtcoaches problemen signaleren bij de jeugd tijdens of rondom activiteiten, schakelen ze een jongerenwerker in die een coachingstraject of inloopactiviteit kan starten. Andersom kunnen de jongerenwerkers op straat en bij hun activiteiten jongeren ‘scouten’ om als scholarshipper aan de slag te gaan op de Krajicek Playgrounds. Onder begeleiding van de buurtcoach verzorgen de jongeren sportactiviteiten; zij ontvangen daarvoor een studiebeurs.

Sommige (hang)jongeren kun je makkelijker bereiken met of via sport, gewoon omdat ze dat leuk vinden om te doen. Sporttrainers of buurtcoaches kunnen hier gebruik van maken; door samen te sporten, of door ze te trainen, kunnen ze in contact komen met deze jongeren. Sporttrainers of buurtcoaches kunnen op die manier soms makkelijker dingen bespreken of signaleren dan hulpverleners.

Dat klinkt alsof het allemaal vanzelf gaat, maar dat is niet zo. Tim Opmeer, operationeel leidinggevende: “In de samenwerking met jongerenwerk merken we wel dat zij een andere manier van werken hebben dan wij. Hierdoor moeten we van beide kanten soms schakelen om elkaar goed te begrijpen. Uiteindelijk komen we daar altijd wel uit door in gesprek te blijven. Zeker omdat we van elkaars kracht uitgaan en elkaar daardoor juist versterken.”

Kwetsbare inwoners

De buurt- en cultuurcoaches bereiken ook kwetsbare inwoners met hun gecombineerde aanbod. Tessa van der Linden (combinatiefunctionaris) vertelt: “We organiseren een sport- en cultuurproeverij waarbij ouderen de kans krijgen om verschillende activiteiten uit te proberen in de hoop ergens aansluiting te vinden. Dit varieert van deelname aan een sportvereniging tot lid worden van een schilderclub.”

Daarnaast organiseren ze buurtresto’s (buurtlunches), waar mensen voor slechts zes euro per maand kunnen aanschuiven. Dit initiatief is ontstaan als een middel om eenzaamheid onder de inwoners te bestrijden en vindt plaats bij twee voetbalclubs. Gemiddeld komen zo’n 80 mensen elke maand samen om te lunchen. De buurtcoaches hebben dit project opgestart en vervolgens overgedragen aan de betreffende sportverenigingen, die het nu zelfstandig voortzetten.

Tim: “We kijken breder dan alleen sport en bewegen. Ons doel is mensen, juist ook kwetsbare groepen, te activeren en mee te laten doen in de wijken. De samenwerking levert ook de professionals winst op. De buurtcoaches, cultuurcoaches, jongerenwerkers en social workers leren van elkaar, tijdens activiteiten en gezamenlijke projecten. Soms organiseren of volgen we ook workshops of trainingen samen, omdat het werk in de basis toch veel op elkaar lijkt.”

Meer lezen