Spring naar content

Corona, sportclubs en ouderen: een update

Op dinsdag 29 september 2020 zijn de basisregels rondom Corona weer aangescherpt. Sporten en bewegen in (on)georganiseerd verband is nog steeds mogelijk, sporten en bewegen in groepsverband ook. In dit artikel zetten we de (nieuwe) basisregels op het gebied van sport en bewegen vanaf dinsdag 29 september 2020 op een rijtje.

Nieuwe regels voor sport en spel

  • Op dit moment zijn alle binnen- en buitensporten weer mogelijk.
  • Waar mogelijk houdt iedereen 1,5 meter afstand. Maar als dat onmogelijk is voor een normaal spelverloop mag tijdens het sporten de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten.
  • Er vindt een gezondheidscheck plaats voor aanvang van de training of wedstrijd.
  • Toeschouwers zijn niet toegestaan bij sportactiviteiten.
  • Per 29 september 2020 18:00 uur zijn de sportkantines gesloten.

Bron: Rijksoverheid.nl

Creëer een veilige beweegomgeving

Hoe zorg je ervoor dat deelnemers toch op een veilige en vertrouwde manier kunnen blijven bewegen? Daarbij is het belangrijk om goed naar de deelnemers te communiceren welke maatregelen er getroffen zijn om in een veilige omgeving te komen sporten. Geef aan dat de basisregel van 1,5 meter afstand ook voor, tijdens en na het sporten belangrijk zijn. Lees ook de aanpak en ervaringen van Lenne Kleuver (MBvO-docent) voor haar danslessen en die van Stijn Eijkman voor de Walking Hockey-les. Besluiten deelnemers toch om niet naar de les te komen, stimuleer hen dan om thuis oefeningen te doen. Dit kan onder andere met de Beweegposter of met beweeglessen via YouTube.

Ondersteuning sportverenigingen door NOC*NSF

De coronacrisis heeft ook veel gevolgen voor sportverenigingen. Om iedereen te helpen die verenigingen ondersteunt en adviseert, stelde NOC*NSF een top tien samen van de belangrijkste issues die spelen bij clubs.

Speciale aandacht voor ouderen

Het tiende issue is specifiek gericht op ouderen. Deze doelgroep is uiteraard heel gevarieerd, maar een deel van hen is extra kwetsbaar voor het virus en verdient dus extra aandacht. Veel sportverenigingen en zeker ook fitnessclubs hebben zeventigplussers onder hun leden. Ook voor deze groep is het belangrijk dat ze het sporten en bewegen weer oppakken voor hun gezondheid. Hoe gaan we straks om met deze groep? NOC*NSF ontwikkelde samen met Cluster 50plus – een aantal sportbonden, NL Actief en Kenniscentrum Sport & Bewegen – een aantal adviezen en voorbeelden.

In het Corona Issue ‘Sport voor iedereen, speciale aandacht voor ouderen’ vind je onder andere de volgende onderwerpen:

  • Hoe zorg je voor een gevoel van veiligheid bij oudere leden
  • Welke rol hebben trainers, instructeurs en begeleiders voor deze groep
  • Hoe kun je verantwoord starten, ook als mensen lang weinig hebben bewogen
  • Hoe benader je potentieel nieuwe leden, die juist nú iets aan hun gezondheid willen doen
  • Hoe kun je lokaal samenwerken met andere organisaties (voor ouderen)

Tot slot bevat het document een reeks praktische voorbeelden en nuttige links.

Meer lezen

Meer weten 

Voor vragen over sport, bewegen en ouderen kun je contact opnemen met Jolanda de Zeeuw van Kenniscentrum Sport & Bewegen.