Spring naar content

Sport voor kinderen: cricket

Cricket is, geloof het of niet, na voetbal de meest populaire sport op aarde. Het is een balsport en heeft nog het meest weg van honkbal. Geschikt voor kinderen? Ja! Ondanks de relatief lage onbekendheid van de sport in Nederland, zijn ook hier gewoon cricketverenigingen te vinden.

Cricket voor kinderen van 0-12 jaar

Kinderen kunnen in verenigingsverband cricketen wanneer ze acht jaar zijn. In de leeftijdscategorie 8 tot 10 jaar zijn alleen clubkleding en sportschoenen noodzakelijk. Er wordt gespeeld met aangepast cricketmateriaal dat door de club wordt verzorgd.

Oudere kinderen (11 tot 16 jaar) spelen met harde ballen en hebben naast de bat (het slaghout) ook bescherming nodig. Deze bescherming bestaat uit handschoenen, een helm en legguards (beenbeschermers). Verder helpen cricketschoenen tegen glijpartijen op het gras. Onder de 12 jaar krijgen spelers hun materiaal en kleding vaak van de club. Wanneer je kind ouder wordt, gaat het met eigen spullen spelen.

Tijdsbesteding & kosten

De spullen die je nodig hebt bij cricket zijn redelijk prijzig. Een cricketbat is te koop vanaf €40, een prijs die bij oudere kinderen kan oplopen tot €80. Wel is er aan het begin van het seizoen een levendige ruilhandel in tweedehands cricketspullen op verenigingen. De clubtenues (shirt en broek) kosten tussen de €50 en €70. De gemiddelde contributie ligt tussen de €100 en €135.

Het seizoen loopt van van begin mei tot het einde van de zomervakantie. Wel worden er in de winter indoor-trainingen aangeboden. Jeugdteams trainen één of twee keer per week en spelen ongeveer tien competitiewedstrijden.

Bekendheid cricket

In Nederland is cricket geen heel bekende sport. Er zijn ruim 40 verenigingen, met in totaal ongeveer 5000 leden.

Met je kind naar…

De Koninklijke Nederlandse Cricket Bond heeft een evenementenkalender samengesteld. Bijna alle evenementen zijn erg leuk om met je kind naartoe te gaan en bieden een goede gelegenheid om kennis te maken met cricket.