Spring naar content

Dagelijkse beweging als gewoonte: 7 tips

Regelmatige lichamelijke inspanning heeft vele voordelen. Kinderen kunnen beter leren en zich beter concentreren. Verder geeft regelmatige lichamelijke inspanning energie en zorgt voor een betere slaapkwaliteit. Verder is het ook goed voor je gezondheid, het zorgt voor een gezond gewicht en kan ziekten voorkomen. En het laat je je lekkerder voelen en het geeft je een betere stemming. Wie wil dat nu niet voor zijn kinderen en zichzelf?

Alleen in de praktijk blijkt dat het voor veel mensen nog steeds een uitdaging is om regelmatig lichamelijke inspanning te verrichten. Iedereen weet dat het goed is, maar het blijft lastig om in je leven in te passen. In deze blog daarom 7 tips die van beweging een routine maken, zodat het een gewoonte wordt en je er niet teveel over nadenkt.

1. Focus en maak regelmatig bewegen een prioriteit

Maak van lichamelijke inspanning een prioriteit en begin daar dus mee. Begin met kleine stapjes en laat die een gewoonte worden, daarna maak je de volgende stapjes. Dit zal dan vanzelf leiden tot grotere resultaten. Zo kun je de fiets nemen of wandelen wanneer je naar school gaat, in plaats van de auto. Ook naar winkels kun je de fiets pakken of wandelen. Kinderen kunnen lekker buiten spelen in plaats van televisie kijken. In het weekend ga je met je gezin de natuur in.

En het voordeel van meer bewegen is dat je vanzelf ook gezondere keuzes gaan maken wat betreft voeding, slaap en minder zitten.

2. Kies dagelijkse beweging die je leuk vindt

Als je iets doet dat je leuk vindt, is het makkelijker vol te houden. En dat geldt helemaal bij kinderen. Er zijn tegenwoordig zoveel keuzes in wat ze kunnen doen. Individueel of in een groep? Wil je buiten of binnen? Hoeveel geld kan het kosten? Zo zijn er meerdere vragen die je jezelf kunt stellen.

Dus zoek iets wat haalbaar is voor je kind en voor jezelf. Als iedereen iets doet wat ze leuk vinden kost het geen wilskracht en blijft iedereen het volhouden.

3. Begin waar je kunt

Zijn bepaalde activiteiten nog te intensief? Begin met iets wat minder intensief is tot je deze activiteit wel kunt. Is een lidmaatschap van een sportschool/vereniging te duur? Ga lekker naar buiten om te wandelen/rennen. Of kijk op internet en youtube voor activiteiten die je thuis kunt doen. Mogelijkheden zijn er altijd voor je dagelijkse beweging.

4. Maak beweging een deel van jullie leefstijl

Als je activiteiten doet, die je leuk vindt dan zal het gemakkelijk en automatisch een deel worden van je leefstijl. Ontdek nieuwe uitdagende activiteiten. Ga in het weekend de natuur in, ga op wandelvakanties, ga lekker fietsen, etc. Zo zie je nog eens mooie plaatsen én je krijgt je beweging.

5. Ga met mensen om die hetzelfde denken

Als kinderen kunnen sporten met vriendjes en vriendinnetjes vinden ze het leuk om te gaan en hebben ze plezier in sport. Dan worden ze vanzelf geprikkeld om te blijven bewegen. En het is een goede manier om nog meer vrienden te maken en ze leren ook samenwerken.

6. Vervang eten als sociale activiteit door beweging als sociale activiteit

Tegenwoordig lijkt alles wel om eten te draaien. Maar het kan ook leuk zijn om met je gezin een wandeling te maken of een andere activiteit waarin veel beweging voorkomt in plaats van uitgebreid te tafelen.

7. Zorg voor genoeg slaap

Door genoeg slaap wordt je batterij opgeladen. Dagelijkse beweging levert je energie op, maar het vraagt natuurlijk ook energie. En dat moet weer bijgevuld worden. Dit geldt zowel voor je kind als voor jezelf. Door voldoende slaap zorg je ervoor dat je energie weer toeneemt en je je dagelijkse activiteiten kunt doen. En een tekort aan slaap is ook gerelateerd aan gewichtstoename. Dus nog een reden om voor genoeg slaap te zorgen.

Hoe blijf jij gemotiveerd om dagelijks te bewegen/sporten?