Daniëlle (45) zit dankzij het handbiken niet meer zo vaak in de put
Daniëlle van Hooff (45) noemt zichzelf positief, vrolijk en ondernemend. En ze is een doorzetter. Want Daniëlle was bij haar vroeggeboorte slechts 800 gram en 32 centimeter. “Niemand gaf mij een kans om te overleven, maar ik geef gewoon nooit op.”
Het verhaal van Daniëlle laat zien hoe belangrijk sport en bewegen zijn voor mensen met een fysieke beperking. Een sporthulpmiddel is daarbij vaak onmisbaar. Lees ook het artikel waarin we de sociaal-economische waarde (SEW) van sport en bewegen voor deze doelgroep uitdrukken in geld.
Op alleen armkracht de berg op
“Sporten deed ik eigenlijk niet, ik had teveel last van mijn lichaam”, vertelt Daniëlle. Haar pezen en spieren zijn niet goed ontwikkeld. Ook ziet ze met slechts één oog, is ze slechthorend en heeft andere lichamelijke problemen. En ze gebruikt een rolstoel.
Een paar jaar geleden kwam de omslag in haar leven, toen ze werd uitgedaagd mee te doen aan de HandbikeBattle in Oostenrijk. “Dat is een zware tocht van 21 kilometer in het Kaunertal. Met stijgingen tot 16% en dat doen we allemaal op armkracht.” Daniëlle legt uit dat de tocht wordt georganiseerd door revalidatiecentra, speciaal voor mensen die normaal nooit sporten. Deelnemers volgen vooraf een intensief trainingsprogramma. “Dat deed ik buiten met de handbike en binnen met de handbike op de Tacx. En om het stijgen te oefenen, gingen we naar de heuvels in Limburg of op de Veluwe.”
Crowdfunding voor de juiste handbike
Het krijgen van de juiste handbike was niet makkelijk, maar Daniëlle heeft veel tips en advies hoe je dat kunt aanpakken. “Ten eerste: zorg dat je een positief verhaal schrijft voor de gemeente, dan kom je een heel eind. Ik kreeg € 2.450 van de gemeente Breda voor drie jaar, maar dat was lang niet genoeg. Daarom ben ik ook een crowdfundingactie gestart. Ik heb vrienden en familie benaderd, maar ook statiegeldacties in het dorp gedaan en op de rommelmarkt gestaan. Ook zijn er veel fondsen en foundations die kunnen helpen, zoals die van Dirk Kuijt en Edwin van der Sar. En mijn beste tip is: klop aan bij MEE. Zij kennen echt alle potjes.”
Kwaliteit van leven
Danielle kreeg uiteindelijk haar fiets. Die werd met 10 centimeter ingekort vanwege haar lengte. Daniëlle kan niet genoeg benadrukken wat sport haar gebracht heeft. “Dankzij het handbiken zit ik niet meer zo vaak in de put. Door met mijn handbike tochtjes te maken, kan ik ontspannen en heb ik veel meer kwaliteit van leven. Ook de dagelijkse handelingen gaan een stuk beter omdat ik meer energie heb en beter in mijn vel zit.”
“Ik kom meer buiten en dat verhoogt mijn weerstand, waardoor ik minder vaak ziek ben. Ik ga met mijn handbike boodschappen doen, op bezoek bij vrienden en naar de fysiotherapeut. Ook maak ik tochten met vrienden die ook een handbike hebben en train bij een handbikeclub in Breda.”
Denken in mogelijkheden
Handbiken bracht Daniëlle veel sociale contacten. “Vanmiddag ga ik weer een fietstocht maken met vrienden. Ik vind het nu leuk om te sporten. Vroeger ging het vaak over mijn beperking, maar nu denken mensen juist dat ik veel kan.” Daniëlle benadrukt niet voor niets haar motto: denk in mogelijkheden, niet in onmogelijkheden. “Plezier in het leven kun je leren. Sporten, veel afleiding, vrienden en familie kunnen daarbij helpen.”
Advies
Uniek Sporten Hulpmiddelen geeft advies en ondersteuning aan mensen bij de aanschaf van een passend sporthulpmiddel.