Spring naar content

Een hond als maatje om te bewegen

Soms maken gezondheidsproblemen het mensen heel moeilijk om te blijven bewegen. Hoe gaan zij daarmee om? Wat motiveert hen of weerhoudt hen juist ervan om te bewegen? Hier het verhaal van Maarten. Drie keer per dag maakt hij een flinke wandeling. “Ruby zorgt ervoor dat ik dagelijks beweeg. Ook als het hondenweer is.”

Maarten Erkelens (61) is zeven jaar geleden afgekeurd vanwege een erfelijke oogziekte. “Door mijn oogziekte zie ik steeds minder. Toen het bij mij geconstateerd werd, hebben ze me maar helemaal doorgelicht. Toen kwamen ze erachter dat ik ook suikerziekte had. En ik was veel te zwaar. Na die controle ben ik gaan opletten wat ik eet. En drink. Ik kon zo een hele bak ijs opeten. Dat doe ik nu echt niet meer.

Chronisch zieke mensen bewegen minder dan niet- chronisch zieken. Hoe komt dat? Wat belemmert hen en wat motiveert chronisch zieken juist wél? En: hoe kunnen we drempels voor hen wegnemen? Het RIVM zette het op een rij

Sportschool

Tijdens het afvallen ben ik ook gaan sporten. Ik ben begonnen op de sportschool. Op een bepaald moment ging het me tegenstaan. Ik betaalde wel, maar er werd voor mijn gevoel niets voor mij gedaan. Ik moet namelijk echt wel geholpen worden. Bijvoorbeeld bij het instellen van de apparaten. Soms ook bij het op- en afstappen. Maar ik zou beter geholpen en begeleid willen worden door zo’n gozer die je ook motiveert. Die weet wat suikerziekte is. Die uitlegt hoe je gezonder wordt door elke week een paar keer naar zijn sportschool te komen. En eerlijk is eerlijk, na een paar maanden sportschool is de lol er ook wel af. Kortom, ik ben gestopt…

Maar ik wist wel dat ik ervoor moest zorgen dat ik in beweging bleef. Want ik voelde dat ik gezonder was. Ik voelde me beter, zag er beter uit, mijn suikerwaarde was lager…. Maar wat dan? De oplossing: een hond! Dan moet je eruit!

Ruby is onze nieuwe huisgenoot. Drie keer per dag laat ik haar uit. Zelfs als het slecht weer is en ik helemaal geen zin heb, vind ik het achteraf altijd lekker dat ik er weer uit ben geweest. Ruby zorgt ervoor dat ik elke dag drie keer flink in beweging ben. Het kost me meer tijd dan twee keer in de week naar de sportschool gaan, maar ik heb er heel veel meer plezier van!”

Meer persoonlijke verhalen van mensen met gezondheidsproblemen

Lees meer