Fitnessbranche blijft nog langer op slot in coronacrisis
In de kennisupdate over de impact van de coronacrisis op de sport is te lezen dat het Platform Ondernemende Sportaanbieders aandacht vraagt voor de penibele situatie van deze sportieve bedrijven. Dit speelt des te meer nu het kabinet verwacht pas rond 1 september – mits het coronavirus onder controle blijft – de fitnesscentra toestemming te kunnen geven voor opening van hun zaak.
NL Actief heeft na de bekendmaking van de datum onthutst gereageerd in de media en gaat volgende week in gesprek met minister Martin van Rijn over voorwaarden om toch eerder open te kunnen en compensatieregelingen voor de ondernemers.
In een kort interview in maart heeft directeur Patrick Rijnbeek van NL Actief, een van de brancheorganisaties, eerder al toegelicht wat er speelt in de fitnessbranche.
Patrick Rijnbeek: “De eerste dagen van de sluiting kregen we heel veel vragen van ondernemers; daarna kwamen de eerste innovatieve ideeën. Zoals Bewegingscentrum Leeuwarden, dat zijn spinningfietsen in een busje laadde en bij geïnteresseerde trouwe leden thuisbezorgde. En natuurlijk de snelle uitbreiding van online aanbod.”
In het begin leek het nog mogelijk om in kleine groepjes (buiten)aanbod te verzorgen, maar de branchevereniging verscherpte daarna de aanbeveling tot: ‘1:1 trainingen zijn mogelijk maar houd daarbij in de gaten dat u niet traint als iemand ziekteverschijnselen vertoont en houd 1,5 meter afstand.’ Bij de persconferentie van 6 mei is benoemd dat pas op 1 september sportscholen/fitnesscentra open zouden mogen gaan, maar minister-president Rutte benadrukt daarbij dat met de branche wordt overlegd onder welke voorwaarden eerdere openstelling mogelijk is.
Fitness is in Nederland de meest beoefende sport en overal vind je wel een klein of groot fitnesscentrum. Maar of dat zo blijft, is de vraag. Patrick Rijnbeek: “Het is nog te vroeg om de werkelijke impact in te schatten en dat heeft ook alles te maken met de vraag hoe lang de fitnesscentra dicht moeten blijven. Maar realiseer je wat er nu al gebeurt: opzeggingen, geen nieuwe lidmaatschappen en dan de gebruikelijke zomerdip terwijl de vaste lasten wel doorgaan; dat zijn zodanige klappen die de meeste ondernemers niet kunnen opvangen.”
Abonnement opzeggen?
NL Actief levert modelbrieven voor de consumenten en adviseert leden over de juridische en arbeidsrechtelijke kant van de zaak: van al dan niet incasseren van abonnementsgeld tot de vraag of uitbetaling van vakantiegeld bijvoorbeeld kan worden opgeschort.
De NL Actief-directeur vraagt consumenten niet te snel over te gaan tot opzeggen van hun abonnement: “Natuurlijk is het de keuze van de consument zelf, maar het is ook een maatschappelijk belang dat je in je buurt een goed fitnesscentrum behoudt. Als je nu te snel allemaal opzegt, kan de sportinfrastructuur in Nederland daar ernstig onder te lijden hebben.”
NL Actief heeft dan ook namens de branche een noodbrief naar minister Wiebes gestuurd en voert gesprekken bij het ministerie van VWS, naast de gezamenlijke oproep tot een noodfonds voor de sport: “Omdat er te lang onduidelijk blijft of het noodfonds er komt en hoe ondernemers er gebruik van kunnen maken, blijven we de druk opvoeren bij het ministerie van VWS om duidelijkheid te bieden. Nu de sluiting van de bedrijven verlengd gaat worden, zal de rekening vanuit de fitnessbranche verder oplopen”, aldus de nieuwsbrief aan de leden.
Binnenkort zal NL Actief via zijn website een E-zine uitbrengen in het teken van de coronacrisis, met daarin ook veel ideeën, suggesties en keuzes die fitnesscentra maken om hun leden toch van dienst te kunnen laten zijn.
De fitnessbranche heeft op 21 april teleurgesteld gereageerd op de verdere verlenging van de sluiting van fitnesscentra: “We hebben de voorbije weken een goed onderbouwd protocol verantwoord sporten voor de sector fitness opgesteld en ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Met als uitgangspunt: zo snel mogelijk onder maatregelen weer open en passend bij de 1,5 meter samenleving. We zijn ervan overtuigd dat ook in de 1,5 meter samenleving onze branche op een veilige en professionele manier een bijdrage kan leveren aan een gezonde(re) leefstijl.”
Deze lobby zal de komende weken nog verder worden gevoerd door de fitnessbranche, nu duidelijk is dat het binnen sporten in fitnesscentra tot 1 september wordt uitgesteld. Een pleister op de wonde is daarbij wel dat vanaf 11 mei buiten lesgeven mag, maar niet in contactsporten en met anderhalve meter afstand tot elkaar in de buitenlucht. Dat zullen mogelijk hoogtijdagen worden voor bootcamps en yogalessen in het park…