Grootste Special Olympics Nationale Spelen ooit!
Van 1 t/m 3 juli 2016 zijn met succes de grootste Special Olympics Nationale Spelen ooit georganiseerd. In Nijmegen, Wijchen en Groesbeek gingen maar liefst 2.400 sporters met een verstandelijke beperking de sportieve strijd aan met elkaar.
Van 8 t/m 10 juni 2018 waren de Special Olympics in de Achterhoek. Dit artikel gaat over de Special Olympics van 2016.
De afgelopen edities zat het aantal sporters rond de 2.000, maar mede dankzij de toename van het aantal G-verenigingen in Nederland én drie nieuwe sporten (basketbal, bocce en golf) is dit aantal ruim overschreden. Na een spetterende openingsceremonie op vrijdagavond met o.a. Frans Bauer was het zaterdag en zondag tijd om te sporten. Op zaterdag waren de wedstrijden ter voorbereiding op de finales van zondag, zodat het een eerlijke strijd was voor iedereen. Zo gingen alle sporters met een (vermoeide) glimlach op hun gezicht naar huis!
Wandel3Daagse
De organisatie van de Nationale Spelen 2016 introduceerde naast de 18 toernooisporten ook de Wandel3Daagse. Er werden wandelingen aangeboden (2,5km, 5km of 25km) door Nijmegen, Groesbeek en Wijchen. Maar liefst 850 wandelaars hebben met marsleider Peter van Uhm tijdens het weekend langs de locaties van de Nationale Spelen gewandeld. Een activiteit die voor herhaling vatbaar lijkt bij de volgende Nationale Spelen.
Special Olympics
Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging die zich in meer dan 170 landen het gehele jaar door inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen.
Iedereen moet kunnen sporten op zijn of haar eigen niveau en plezier staat voorop. Via sport wil Special Olympics de persoonlijke ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking stimuleren, het zelfvertrouwen en de eigenwaarde vergroten en bijdragen aan een positieve beeldvorming.
De zorg voor mijn kind heeft plaatsgemaakt voor trots!
“De zorg voor mijn kind heeft plaatsgemaakt voor trots!” aldus een ouder van een Special Olympics sporter. Dit doet beseffen dat deelname aan Special Olympics zoveel meer is dan sport. Deelname geeft identiteit, maakt zelfredzamer, het zorgt voor zelfvertrouwen en trots niet alleen bij de sporters maar zeker ook bij de familie en direct betrokkenen.
De openingsceremonie
Als slotact van de openingsceremonie maakte Frans Bauer er een onvergetelijke avond van. Met zijn bekende nummers zoals ‘Heb je even voor mij?’ en ‘Mijn hart gaat zo tekeer’ wist hij het hele stadion aan het dansen te krijgen.
Basketball voor het eerst op de Special Olympics Nationale Spelen
Basketbal werd, met succes, voor het eerst georganiseerd tijdens een Nationale Spelen. Op zaterdag waren acht teams actief in Sportcentrum Arcus in Wijchen.
Ook bocce voor het eerst op de spelen
Bocce is een sport is die geheel nieuw is voor Nederland. Bocce lijkt op jeu de boules en bowlen, maar heeft zijn eigen specifieke spelregels en gewoontes waarbij het uiteindelijk draait om slim teamwork en goed mikken.
Golf van start met 20 deelnemers
Golf stond ook voor het eerst op het programma van de Nationale Spelen, met maar liefst 20 deelnemers.
Robin na 5 kilometer juichend over de finish
De achtjarige fietsster Robin komt met haar driewieler juichend over de finish tijdens de 5 kilometer tijdrit in Groesbeek. Robin straalt van oor tot oor op de fiets en heeft een eindeloos doorzettingsvermogen.
Samen plezier in de gymnastiekhal
Vriendinnen Chantal (l) en Rianka (r) waren tijdens de Nationale Spelen actief in de gymnastiekhal bij het Radboud Sportcentrum in Nijmegen.
De Deventer sportploeg doen mee met de Wandel3Daagse
Dertien wandelaars van de Deventer Sportploeg liepen mee met de Wandel3Daagse in Nijmegen en omgeving. Onder aanvoering van marsleider generaal b.d. Peter van Uhm (mét zijn hulphond in opleiding) wandelden zij drie dagen lang met veel plezier en maakten zo de Special Olympics mee.