Spring naar content

Grove motoriek kinderen

Grove motoriek en fijne motoriek, daar wordt onderscheid tussen gemaakt bij motorische ontwikkeling. Grove motoriek gaat over grote bewegingen die kinderen maken, zoals zwaaien, kruipen, lopen en zwemmen. Fijne motoriek gaat over het uitvoeren van meer subtiele handelingen, zoals schrijven, knippen en tekenen. Wat kan helpen bij een goede ontwikkeling van de grove motoriek van kinderen?

Gymnastiek

Gymnastiek is de ideale sport om de motoriek van kinderen te ontwikkelen. Er komt meer bij kijken dan alleen een handstand of een koprol. Gymnastiek zorgt ervoor dat kinderen hun balans en coördinatie versterken.

Naast de ontwikkeling op motorisch gebied, wordt ook gesport in groepsverband. Niet alleen de grove motoriek wordt ontwikkeld, maar ook sociale ontwikkeling en de ontwikkeling van zelfvertrouwen in de sociale interactie met andere kinderen speelt een rol.

Sport kiezen

Vind jouw kind gymnastiek niet leuk? Geen probleem. De keuze voor sport wordt zelden bepaald op basis van motorische vaardigheden, maar vaak wordt de sport gekozen op basis van wat vriendjes of ouders beoefenen.

Alle sporten helpen uiteindelijk bij de motorische ontwikkeling van kinderen. Natuurlijk is de ene sport beter dan de ander, maar plezier is ook erg belangrijk. Wat zeg ik? Plezier is voor kinderen het belangrijkste bij het sporten. Sporten heeft weinig zin wanneer een kind een lange tijd een sport beoefent met tegenzin.

Buitenspelen

Sporten is belangrijk voor de ontwikkeling van grove motoriek, maar buitenspelen is minstens zo belangrijk. Spelenderwijs wordt de motoriek van het kind ontwikkeld. Of het nu lente, zomer, herfst of winter is, het maakt kinderen vaak niet uit. Zij hebben met elk weertype dolle pret met vriendjes op straat.