Spring naar content

Hals- und Beinbruch! Zo help je skiërs om blessurevrij de berg af te komen

Ieder jaar bestormen zo’n één miljoen Nederlanders de piste. Welke tips kun je skiërs geven om heelhuids weer thuis te komen?

Blessure

Bekijk de video; dit gebeurt er in je knie als je je voorste kruisband beschadigt.

60.000 skiblessures per jaar

Heb jij als zorgprofessional wel eens te maken met wintersporters? Dan heb je waarschijnlijk al heel wat botbreuken en gescheurde kniebanden langs zien komen. Soms zijn skiblessures ook ernstiger, bijvoorbeeld als het om hoofdletsel gaat. Maar liefst 1 miljoen volwassenen en kinderen zoeken ieder jaar opnieuw de sneeuw op. Dat levert ongeveer 60.000 skiblessures per jaar op. Om dat cijfer omlaag te krijgen, vind je hier de vier beste tips die je skiërs kunt geven.

Tip 1: Kies de juiste beschermingsmiddelen

Op de piste kun je niet zonder persoonlijke beschermingsmiddelen. Dit hebben skiërs sowieso nodig om veilig van de berg te komen:

 • Skihelm
 • Skihandschoenen
 • Skibril
 • Rugprotector

Benieuwd hoe je de beschermingsmiddelen kiest die bij jou passen? Bekijk dan de aankoop- en gebruikstips voor jouw op Op Wintersport – gids materialen en Snowplaza | skikleding.

Tip 2: Ken de pisteregels

Als je de weg op wilt met een auto, motor of brommer heb je een rijbewijs nodig. Op de piste hoeft dat niet. Toch zijn er ook in de sneeuw verkeersregels waar iedereen zich aan moet houden. Check voor je gaat de belangrijkste pisteregels, opgesteld door de Internationale Skifederatie. Dan krijg je meteen een aantal veiligheidstips, speciaal voor skiërs.

 1. Houd rekening met anderen
  Houd rekening met anderen en zorg ervoor dat jij als wintersporter niemand in gevaar brengt.
 2. Beheers je snelheid
  Beheers je snelheid. Iedere wintersporter moet zijn snelheid aanpassen aan zijn eigen capaciteiten, aan de toestand van de piste en aan het weer.
 3. Kies een veilig spoor
  Kies een veilig spoor. Wil jij als wintersporter een andere wintersporter inhalen, dan moet je een veilig spoor kiezen. Hierbij mag je niemand belemmeren of in gevaar brengen.
 4. Kijk uit bij oversteken en invoegen
  Een wintersporter die zich graag weer wil begeven op de piste, of een piste wil doorkruisen moet ervoor zorgen dat hij zichzelf, maar vooral ook anderen niet in gevaar brengt. Hetzelfde geldt als je wil stoppen met skiën.
 5. Haal voorzichtig in
  Haal voorzichtig in. Inhalen mag aan beide kanten, rechts of links. Maar zorg ervoor dat je degene die je inhaalt, niet belemmert in zijn beweging.
 6. Sta niet zomaar stil op de piste
  Houd nauwe passages vrij. Jij als wintersporter mag niet zonder noodzaak op een nauwe of onoverzichtelijke plek stilstaan op een afdaling. Val je toch op zo’n plek? Dan is er niets aan de hand. Maar zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk daar weg bent.
 7. Loop langs de kant van de piste
  Klim of loop altijd aan de zijkant van de piste. Wil je omhoog lopen, of juist naar beneden gaan? Doe dit aan de zijkant van de afdaling.
 8. Houd je aan de borden
  Houd je aan de borden. Elke wintersporter moet zich houden aan pistemarkeringen en aan de waarschuwingsborden.
 9. Verleen hulp bij ongelukken
  Verleen hulp bij ongelukken. Iedereen op de piste is verplicht om te helpen op het moment dat er een ongeluk gebeurt.
 10. Legitimatie verplicht
  Legitimatie is verplicht. Stel dat er een ongeluk gebeurt en jij bent erbij betrokken, verantwoordelijk of niet, je moet je altijd kunnen legitimeren.

Tip 3: Doe gerichte oefeningen

Wie goed getraind de piste op gaat, loopt een aanzienlijk kleinere kans op blessures. Als je gaat skiën, doe dan in ieder geval de volgende oefeningen:

 • Core-stability oefeningen
 • Stabiliteitsoefeningen
 • Krachtoefeningen
 • Skispecifieke oefeningen
 • Dynamisch rekken
 • Statische rekoefeningen

Saaie beschrijvingen? Nee hoor! Er zijn duidelijke filmpjes van Sneeuwfit zodat je meteen mee kunt doen.

Tip 4: Doe de test op wintersportklaar.nl

Heb jij alles tiptop voorbereid? Er is een handige manier om dat te checken. Doe minimaal drie maanden voor vertrek de test op wintersportklaar.nl. Dan weet je zeker dat je helemaal klaar bent voor een weekje actie in de sneeuw.

Tip 5: Gebruik je kop, helm op

Bij sporten als wielrennen, mountainbiken, snowboarden en skiën is een helm onmisbaar. Het is de enige manier om je kwetsbare hersenen te beschermen bij een val.