Spring naar content

Handbal voor de jeugd

Vanaf 5 jaar kunnen kinderen handballen, want speciaal voor deze leeftijdscategorie is minihandbal ontwikkeld. Dit is een handbalvorm die gespeeld wordt door kinderen t/m 8 jaar. Minihandbal is een speelse variant waar wel spelregels worden gehanteerd, maar waar spelvreugde het belangrijkste is.

Vanaf de E en D-pupillen (9-12 jaar) wordt er op een groot veld gehandbald. De jeugd tot 11 jaar speelt nog wel met een verlaagd doel.

Om te kunnen handballen heb je een handbal (verschillende maten) nodig en sportkleding. Bij handbalverenigingen zijn de ballen al aanwezig.

Snelheid, kracht, uithoudingsvermogen, communicatie en motivatie zijn de belangrijkste vaardigheden die een kind aanleert bij het spelen van handbal.

Tijdsbesteding & kosten

De contributie voor een jeugdlid is €194. Dit kan nogal uiteenlopen per vereniging. Verder zijn schoenen verkrijgbaar vanaf € 25.

Het handbalseizoen heeft een aantal periodes: het buitenseizoen start in september en duurt tot midden oktober. Hierop aansluitend begint het zaalseizoen. Dit duurt tot eind maart, waarna het tweede deel van het veldseizoen weer begint en duurt t/m juni.

Bekendheid

Er zijn 49.000 mensen aangesloten bij het Nederlands Handbal Verbond. Met 365 verenigingen is er veel aanbod.

Het Nederlands mannenteam gooit in internationaal opzicht niet erg hoge ogen. De handbaldames daarentegen staan een stuk beter op de kaart, met meerder deelnames aan EK’s en WK’s.

Handbalhelden van ouders: Laura Robben, Mark Bult,
Handbalhelden van kinderen: Laura van der Heijden, Tess Wester, Bobby Schagen.

Met je kind naar…

Ga eens met je zoon of dochter naar een handbalwedstrijd toe. Wanneer het Nederlands team moet spelen, hangt er een gezellige sfeer in de hal. Doordat er veel doelpunten worden gescoord in deze sport, is het aantrekkelijk om te zien.