Spring naar content

Sport voor kinderen: handboogschieten

Handboogschieten, bij de meesten vooral bekend van Robin Hood en inmiddels wellicht de populaire serie Arrow, is een Olympische sport. Wanneer het tijd is voor je kind om een sport te kiezen, staat handboogschieten waarschijnlijk niet bovenaan je lijst. Toch is de sport al vanaf de tweede helft van de basisschool toegankelijk voor kinderen!

Handboogschieten van 0 – 12 jaar

Handboogschieten is een concentratiesport. Kinderen kunnen vanaf acht jaar beginnen met handboogschieten. Op veel verenigingen zijn er trainers die jonge kinderen kunnen begeleiden.

Bij handboogschieten is het de bedoeling om een pijl van een afstand richting het doel (een cirkelvormig bord) te schieten. Hoe dichter de pijl bij het midden van het bord terecht komt, hoe meer punten je verdient.

Hand-oog coördinatie en concentratievermogen zijn de belangrijkste vaardigheden die een kind aanleert tijdens het handboogschieten.

Tijdsbesteding & Kosten

Er zijn heel veel verschillende niveaus in handboogmateriaal. Van bogen voor de starter tot materiaal voor sporters op internationaal niveau. Wanneer je kind met de handboogsport begint, heb je al een starterspakket voor ongeveer €175. Dit kun je uitbreiden als het niveau verbeterd. De contributie kost gemiddeld €98.

Veel verenigingen hebben een shirt voor hun leden om in te schieten. Voor de beginnende sporters hebben ze ook vaak materiaal (boog en pijlen) te leen voor een kennismakingsperiode; je hoeft dus niks voor je kind aan te schaffen zolang het niet weet of het door wil gaan met de sport.

Bekendheid handboogschieten

In Nederland zijn er zo’n 10.000 mensen aangesloten bij de Nederlandse Handboog Bond. Zij zijn verdeeld over 238 verenigingen. De handboogsport kent verschillende disciplines, waarvan er een aantal olympisch zijn. De Nederlandse wereldtopper op dit moment is Rick van der Ven. Hij werd 4e op de Olympische Spelen in Londen.

Met je kind naar…

Op de Nederlandse kampioenschappen kan je persoonlijk kennismaken met de verschillende wereldtoppers die meedoen.