Spring naar content

Hardlopen zonder blessures: de Runfitcheck en andere tips

Hardlopen is een van de populairste sporten in Nederland: ruim twee miljoen sporters lopen geregeld hun rondje. Helaas is hardlopen ook een sport met een bovengemiddeld hoog risico op een blessure. Er zijn veel verschillende mogelijke oorzaken voor blessures, maar vaak zijn blessures gerelateerd aan een (te) lage lichamelijke belastbaarheid en een (te) hoge doelgerichtheid. Hoe zorg je ervoor dat je de kans op een hardloopblessure minimaliseert?

Tip 1: Geleidelijke opbouw

Illustratie met tips voor hardlopen
VeiligheidNL geeft tips voor een goede opbouw van jouw hardlooptraining. (Foto: VeiligheidNL)

Wanneer je lichaam nog niet zo belastbaar is, is het zaak de intensiteit van je training geleidelijk op te bouwen en je spieren te trainen om de belasting aan te kunnen.

Zoek je tips over een geschikte opbouw van je training? Lees dan hier verder op de website van VeiligheidNL.

Tip 2: Doseer je training

Het kan helpen om voor jezelf een doel te stellen, maar een (te) hoge doelgerichtheid kan leiden tot het overschrijden van je grenzen. Reden waarom je met een (te) hoge doelgerichtheid meer risico loopt op een blessure. Zorg er dus voor dat je doelen reëel zijn. Tips over het inschatten van jouw reële belastbaarheid, lees je hier op de website van VeiligheidNL.

Tip 3: Gratis advies op maat

een schermafbeelding van de runfitcheck
(Foto: VeiligheidNL)

Gelukkig kun je het overgrote deel van de blessures voorkomen door je spieren goed voor te bereiden, en je trainingsbelasting goed te doseren. Met persoonlijk, op jouw lichaam toegepast advies minimaliseer je de kans op een blessure. Met de gratis online tool Runfitcheck doe je een korte test om jouw belastbaarheid en doelgerichtheid vast te stellen. Op basis daarvan krijg je persoonlijke tips en advies en een gratis persoonlijk online oefenschema om toe te werken naar jouw hardloopdoel!

Hoe fit ben jij? Doe nu de RunFitCheck.