Help, tand eruit!
Kinderen verliezen natuurlijk hun melktanden, maar ook door een harde klap of val kan er soms een (volwassen)tand loskomen. En dat is een stuk minder prettig.. Door snel te handelen kan je de schade beperken.
Het beste dat je kunt doen wanneer er een tand is losgekomen, is direct de tandarts bellen om zo snel mogelijk een afspraak te maken. Daarnaast zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen voor je met je kind naar de tandarts racet.
- Als de tand niet meer heel is, probeer dan alle stukjes weer te vinden en bij elkaar te bewaren.
- Is de tand nog wel heel, pak deze dan vast bij de kroon (het deel van de tand dat normaal gesproken zichtbaar is), niet bij de wortel.
- Maak de tand alleen schoon als deze zichtbaar vuil is. Doe dit even kort met melk of water.
- Is de tand nog heel en is het duidelijk zichtbaar waar deze vandaan komt? Dan kun je, als je weet hoe dat moet, de tand terug plaatsen.
- Als je niet weet hoe dat moet, bewaar de tand dan zo dat deze niet uitdroogt, bijvoorbeeld in een beker met melk of water.
Het belangrijkste advies bij al deze handelingen blijft: wees snel.
Hoe sneller jullie bij de tandarts arriveren, hoe groter de kans dat deze (een deel van) de tand nog terug kan plaatsen!
Bij sporten waar er een grote kans is dat het gebit getroffen wordt, is het dragen van een bitje sterk aan te raden. Dit is de beste manier om te voorkomen dat er onbedoeld een tand los komt.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Esther Schoots, sportarts SMA Utrecht.
Lees meer
- De voordelen van het dragen van een bitje.
- Tips over wat je als ouder kunt doen in het geval van een bloedneus.
Foto: Jonathen Cohen