Spring naar content

Helpt een bitje om tanden te beschermen bij hockey?

Tanden eruit, een hoofdblessure of een verdraaide knie. Bij sport gebeuren ongelukken, maar je kunt de risico’s kleiner maken. Bijvoorbeeld met het dragen van een bitje op het hockeyveld.

Het dragen van een bitje is sinds het seizoen 2015/2016 verplicht. Maar sommige kinderen, zeker als ze wat ouder zijn, vinden een bitje niet ‘cool’. Dan is het makkelijk dat er een regel is die zegt: geen bitje, dan niet spelen.

Wel of geen bitje?

“Een bitje werkt op basis van de verdeling van kracht”, stelt Van Mierlo. “Dat werkt minder goed als het bitje niet goed aansluit.” Niet elke soort gebitsbeschermer sluit even goed aan en dus zit er verschil in kwaliteit én prijs. Op dit moment zijn er drie verschillende soorten gebitsbeschermers:

  1. De standaard beschermer die je kant en klaar in de winkel koopt. Daarbij is het motto: iets is altijd beter dan niets, maar zeker is wel dat dit soort bitjes alleen bij toeval goed zitten. Ze passen meestal niet perfect en bieden verre van optimale bescherming. Dit bitje is voor ongeveer €5 verkrijgbaar in de sportwinkel.
  2. De ‘boil and bite’. Dit bitje laat je tien seconden weken in water met een temperatuur van 70 tot 100 graden. Vervolgens hap je in het bitje, waarna het zich vormt naar het bovengebit. Hierdoor past beter dan het standaardmodel dat je voor €5 op de kop tikt. Van het ‘boil and bite’-type bestaan ook beschermers die ruimte uitsparen voor beugels. Deze optie is eveneens te koop in de sportzaak en soms ook achter de bar in het clubhuis, voor €10 tot €20.
  3. Een op maat gemaakt bitje door een tandarts of tandtechnisch laboratorium. Dit bitje past optimaal en geeft daardoor de beste bescherming voor je gebit. Een klap met een bal of stick wordt goed door het bitje opgevangen en verdeeld over een groter oppervlak. Een bitje op maat draagt prettig; je kunt er zonder problemen mee praten, slikken en ademhalen.Bij een bitje op maat laat je je kind bij de tandarts een afdruk van het gebit maken of doe je het via een thuis-happakket. In het eerste geval verzorgt de tandarts de productie van het bitje voor ongeveer €80, in het tweede geval stuur je de afdruk van je kind op naar een laboratorium voor ongeveer €40. Tandartsen organiseren ook ‘ hapdagen’ op de club. De prijs van een bitje bedraagt in dat geval ongeveer €50.

Voor optimale bescherming en comfort, daar zijn alle deskundigen het over eens, is een hockeybitje op maat het allerbeste. De kosten zijn een factor, maar bij breuken en tandverlies door een harde klap in het gezicht, ben je al gauw duizenden euro’s kwijt. Hoe eerder je kind begint met het dragen van een gebitsbeschermer, hoe makkelijker hij er aan went en het gewoon gaat vinden.

Als ouder wil je dit ongelukken met het gebit van je kind natuurlijk vermijden. Informeer bij je tandarts naar de bitjes voor je kind of ga naar een specialist zoals bij voorbeeld Sport Preventie Tand Letsel (SPTL).