Spring naar content

Hersenschudding wordt niet altijd herkend

Ouders en trainers moeten beter leren herkennen of een kind een hersenschudding heeft. Dit blijkt uit een onderzoek van The American Academy of Pediatrics. Een hersenschudding wordt niet altijd direct serieus genomen.

Uit onderzoek blijkt dat 40% van de trainers en 50% van de ouders zich comfortabel voelt om een kind terug het veld in te laten gaan na een botsing. Zij denken echter niet na over wat de medische gevolgen kunnen zijn van bepaalde klachten.

Dat is een schrikbarend hoog percentage. The National Alliance for Youth Sports is daarom begonnen met het aanbieden van een gratis online cursus die ouders en trainers helpt met het herkennen van symptomen van een hersenschudding en om te gaan met een kind dat een hersenschudding heeft opgelopen.

Hersenschudding oplopen tijdens het sporten

Ook ouders die fungeren als leider of trainer hebben vaak te weinig kennis over het gevaar van een hersenschudding. Bij een contactsport kan het voorkomen dat een kind botst met een ander kind en daarna klaagt over een beetje hoofdpijn en even niets meer zien. Het gebeurt dan vaak genoeg dat een kind gewoon doorgaat met sporten, terwijl hoofdpijn, slecht zicht en duizeligheid kunnen duiden op een hersenschudding. Wees dus voorzichtig!