Hockey en blessures
Hockey is een populaire, maar ook behoorlijk blessuregevoelige sport. Wat zeggen de cijfers over blessures ? Wat zijn de belangrijkste oorzaken en: hoe kun je blessures bij hockey voorkómen?
Sinds 2010 is het aantal leden van hockeyverenigingen gestegen met ruim 10 procent. Het spelen van hockey is niet zonder gevaar. In 2019 raakten zo’n 260.000 hockeyers geblesseerd (5,7 blessures per 1.000 sporturen). Hockey staat in de top-5 van sporten in Nederland met de meeste bezoeken aan de spoedeisende hulp (SEH) naar aanleiding van een blessure. In 2019 bezochten zo’n 5.000 hockeyers een SEH met een sportblessure (0,11 SEH-bezoeken per 1.000 sporturen). 1.300 bezoeken hielden verband met een ernstige blessure (26%). Het aantal hockeyers dat een SEH bezocht met een ernstige blessure, bleef in de periode 2010-2019 ongeveer gelijk.
Wil jij jouw team of leden veilig laten hockeyen om blessures te voorkomen? Bekijk het oefenprogramma ‘Warming-up’ van VeiligheidNL.
Letsel bij hockey
De lichaamsdelen waaraan hockeyers het vaakst in 2019 geblesseerd raakten waren:
- Hand/vingers (36%)
- Hoofd/hals/nek (17%)
- Enkel (10%)
- Pols (8%)
Het type letsel dat het vaakst bij hockeyers werd gezien was:
- Breuk hand/vinger (21%)
- Oppervlakkig letsel/kneuzing hand/vinger (12%)
- Open wond hoofd (7%)
- Enkelverzwikking/verstuiking (6%)
Filmpjes met uitleg over wat er precies in het lichaam gebeurt bij een blessure vind je op het Youtube kanaal Voorkom Blessures. Aanvullende informatie over enkelblessures lees je in het artikel “Ik heb pijn aan mijn enkel, wat nu?“
Oorzaken blessures bij hockey
De oorzaak van de hockeyblessures was relatief vaak een hockeybal (42%). Daarnaast raakte een hockeyer vaak geblesseerd door een val (29%) of door een hockeystick (17%).
Leeftijd en geslacht
Als we kijken naar verschillen tussen jong en oud valt op dat de meeste SEH-bezoeken met een hockeyblessure van 0- tot 17-jarigen (55%, 0,09 per 1.000 sporturen) waren. 55-plussers hadden het minst blessures (1%). Daarnaast raakten meer vrouwen (2.900, 0,10 SEH-bezoeken per 1.000 sporturen) dan mannen geblesseerd (2.100, 0,13 SEH-bezoeken per 1.000 sporturen).
Blessures voorkomen bij hockey
Ondanks dat er jaarlijks veel hockeyers in Nederland geblesseerd raken, kun je met een goede voorbereiding veel blessures voorkomen. Daarvoor is het belangrijk om aan drie zaken voldoende aandacht te besteden:
Training hockey
Met de juiste warming-up is het lichaam klaar voor actie en levert het betere prestaties. Voor hockeyers gaat het dan om rustig warmlopen, een aantal dynamische rekoefeningen zonder stick of bal, dan wat hockeyspecifieke oefeningen en tot slot even inslaan.
Voor een goede en gevarieerde warming-up kunnen trainers en coaches gebruik maken van de hockey warming-up app. Deze app is ontwikkeld door VeiligheidNL, in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) en kinder- en sportfysiotherapeuten. Aan het eind van de training kun je spierpijn voorkomen met een goede cooling-down.
Uitgebreide informatie over hockeytraining vind je op de website van VeiligheidNL.
Oefeningen hockey
Voor hockeyers zijn oefeningen van belang die de spieren versterken, de techniek verbeteren en die de conditie, kracht en balans vergroten. Het gaat hierbij om de volgende oefeningen:
- Spierversterkende oefeningen
- Stabiliteitsoefeningen
- Core stability oefeningen
- Dynamische rekoefeningen
- Statische rekoefeningen
Uitgebreide informatie over hockeyoefeningen vind je op de website van VeiligheidNL. Filmpjes van deze oefeningen vind je op het Youtube kanaal Voorkom Blessures.
Bescherming en uitrusting hockey
Naast een goed opgebouwde training en de juiste oefeningen, is een juiste bescherming en uitrusting belangrijk. Een goede uitrusting bestaat uit de volgende onderdelen:
- Kies de juiste schoenen. In grote lijnen gaat het erom dat vier onderdelen in orde zijn: stabiliteit en steun, schokdemping, bescherming en grip en tot slot: draagcomfort.
- Kies een passende hockeystick. Hierbij kun je letten op zaken als stroefheid, dikte, materiaal, gewicht en lengte.
- Draag geschikte kleding. Het is belangrijk om kleding vooral te kiezen op bewegingsvrijheid en comfort. De kleding mag niet schuren, knellen, te zwaar of zweterig zijn. Wat hockeykousen betreft, bevelen we een zacht voetbed van badstof aan.
- Zorg voor goede beschermmiddelen, zoals: gebitsbescherming, scheenbescherming, handbescherming, een brace na bijvoorbeeld een enkelverzwikking of -verstuiking, of een volledige keepersuitrusting.
Uitgebreide informatie over bescherming en uitrusting vind je op de website van VeiligheidNL.