Spring naar content

Sport voor kinderen: hockey

Hockeyverenigingen zijn door heel Nederland te vinden. Ook op scholen wordt vaak gehockeyd. Is deze sport iets voor jouw kind? Lees dan verder!

Hockey voor 0-12 jaar

Wanneer je kind nog geen 6 jaar is, kan het bij veel hockeyverenigingen nog niet terecht. Panasj biedt die mogelijkheid wél: Panasj is een hockeyprogramma dat kinderen vanaf 3 jaar de eerste hockeytechnieken bijbrengt en waar kinderen dus terecht kunnen voor ze bij een ‘normale’ vereniging kunnen starten.

Vanaf 6 jaar kunnen kinderen dus overal op hockey. In de leeftijdsgroep 6-7 jaar (F-jeugd) worden er vooral spelactiviteiten gedaan en wordt gestart met drietalhockey. Wanneer de kinderen 8 jaar zijn, horen ze bij de E-jeugd. Het drietalhockey wordt hier verder ontwikkeld naar zestal- en achttalhockey. In de volgende categorie (D-jeugd), bedoeld voor kinderen van 9-11 jaar, wordt er gespeeld met een achttal en tiental. 12-jarigen spelen in de C-jeugd standaard elftalhockey.

Motoriek, snelheid, kracht, uithoudingsvermogen, communicatie en motivatie zijn de belangrijkste vaardigheden die een kind aanleert bij het spelen van hockey.

Tijdsbesteding & Kosten

Net als bij veel andere sporten verschilt de contributie voor hockey per vereniging. Voor kinderen is dit gemiddeld €273 euro.

De voor de hand liggende spullen die een kind nodig heeft om te hockeyen, zijn een hockeystick, scheenbeschermers, sokken en schoenen met noppen (deze voorkomen uitglijden). Daarnaast is een bitje ook erg belangrijk én verplicht, ter bescherming van het gebit.

Dit materiaal kun je zo duur maken als je zelf wilt. Hockeysticks zijn verkrijgbaar vanaf €20, maar dit kan oplopen tot het tienvoudige(!). Kunstgrasschoenen zijn te koop vanaf €30, terwijl je ongeveer €10 kwijt bent voor scheenbeschermers. Uiteraard zijn de kosten bij merkkleding hoger. Een gebitsbeschermer kost ongeveer €20. Het clubtenue krijgen de leden vaak vanuit de club.

Het hockeyseizoen begint in september en loopt tot eind mei. In de maanden december, januari en februari valt de winterstop. In deze periode hockeyen sommige verenigingen in de zaal.

Bekendheid Hockey

Al decennia lang zijn zowel het Nederlandse dames- als herenelftal toonaangevend in het internationale hockey. In de loop van de jaren zijn er meerdere Europese,- Wereld- en Olympische titels binnengehaald.

>Hockeyhelden van ouders: Teun de Nooijer, Taeke Taekema, Floris Jan Bovelander
Hockeyhelden van kinderen: Naomi van As, Maartje Paumen, Robbert Kemperman

Er zijn ruim 320 clubs aangesloten bij de KNHB die in totaal ruim 255.000 leden hebben. Tegenwoordig kan je in bijna iedere stad een hockeyvereniging vinden.

Wil je weten waar er bij jou in de buurt wordt gehockeyd? Kijk dan op de site van de hockeybond.

Met je kind naar…

Neem je kind eens mee naar een hoofdklasse hockeywedstrijd. De entree is gratis en je staat met je neus op het veld! Op de site van de hoofdklasse competitie is te zien welk team waar en wanneer speelt.