Hoe herken je overgewicht bij je kind?
Onderzoek onder ouders van kinderen met overgewicht wijst uit dat meer dan de helft van die ouders het overgewicht van hun eigen kind niet ziet.
Neem de moeder van een meisje uit groep 1 dat niet door het deurtje van het kleuterspeelhuisje kan. ‘Dat is gewoon puppy-vet. Dat gaat er vanzelf wel af als ze naar groep 3 gaat.’ Of de jongen in groep 7 die maat 164 draagt, want: ‘Hij houdt er niet van als zijn kleren te strak zitten’. Herkenning is de eerste stap in de aanpak om overgewicht bij kinderen te verminderen. Maar tegenwoordig komt overgewicht zo vaak voor dat het een beetje normaal begint te worden. En dat is lastig. Want hoe kun je nou op een subtiele manier aan jouw buurvrouw duidelijk maken dat haar dochter toch echt wat aan de zware kant is? Ook al ‘zijn zij allemaal zwaar gebouwd in de familie omdat dat in hun genen zit.’
Als ik ouders spreek, geef ik ze twee eenvoudige vuistregels:
- Je moet bij kinderen die ontspannen rechtop staan de ribben kunnen tellen.
- Kinderen horen een kledingmaat te dragen die niet groter is dan hun lengte + 5 cm.
Twijfelen ouders hierdoor of het gewicht van hun kind wel gezond is? Dan adviseer ik ze om de BMI, de zogenoemde Body Mass Index, vast te stellen. Dat kan bijvoorbeeld via de site van het Voedingscentrum.
Als jij jouw buurvrouw hiermee ook weet te overtuigen en de BMI van haar dochter inderdaad overgewicht aangeeft, dan kan ze het beste onder professionele begeleiding haar dochter weer in een gezond gewicht laten groeien. Niet met een ouderwets dieet, maar wel met een aantal aanpassingen in het gewone voedings- en beweegpatroon. Die zorgen ervoor dat haar dochter niet meer in gewicht toeneemt terwijl ze wel gewoon langer wordt. Een geleidelijke verandering dus, terug naar een gezond BMI en met gezonde gewoonten die een levenlang meegaan.