Spring naar content

Hoe kun je je kind stimuleren tot meer bewegen?

Bewegen is goed voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Bovendien houden kinderen vaak van spelenderwijs bewegen en ontdekken. Maar hoeveel beweging hebben kinderen nodig en hoe kun je je kind stimuleren tot voldoende bewegen?

Hoeveel beweging hebben kinderen nodig?

Voor kinderen jonger dan vier jaar is het belangrijk dat ze regelmatig bewegen en zo min mogelijk worden beperkt in hun beweeggedrag. Veel en gevarieerd bewegen is van belang voor het aanleren van motorische vaardigheden. Langdurig stilzitten, bijvoorbeeld door veel beeldschermtijd of vastzitten in een (wip)stoeltje, wordt afgeraden. Tot er meer wetenschappelijk bekend is, adviseert de Gezondheidsraad de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO uit 2019 te gebruiken. Lees meer in dit artikel over het beweegadvies voor 0-4 jarigen.

Voor kinderen van 4-18 jaar kennen we de Nederlandse beweegrichtlijn. Deze laat zien hoeveel en welke beweging goed voor ze is. Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat kinderen minimaal:

 • Dagelijks een uur matig intensief bewegen
 • Driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten

Ook voor deze kinderen geldt: voorkom veel stilzitten

Waarom is voldoende bewegen bij kinderen belangrijk?

Voldoende en gevarieerd bewegen leidt tot fitheid en een goede motorische ontwikkeling. Goed ontwikkelde motorische vaardigheden vormen de basis voor bewegingen die we gebruiken in het dagelijks leven. Denk aan (trap)lopen en fietsen. Deze vaardigheden zijn bovendien van belang om deel te nemen aan sport-, beweeg- en spelactiviteiten in zowel de kinderjaren als op latere leeftijd. Daarbij toont onderzoek aan dat jonge kinderen met goed ontwikkelde motorische vaardigheden ook later in de kindertijd en op volwassen leeftijd meer bewegen en een kleinere kans op overgewicht hebben.

Naast het opdoen van motorische vaardigheden ontwikkelt een kind ook andere vaardigheden door te bewegen en sporten. Denk hierbij aan een betere concentratie, leren omgaan met winst en verlies, samenwerken met anderen en doorzetten. Tot slot heeft voldoende bewegen bij kinderen een positieve invloed op het emotionele welzijn.

Illustratie ter ondersteuning van de tekst

Beweegtips voor kinderen tot 4 jaar

Kinderen vinden het leuk als je samen met hen beweegt, dus doe mee en geef het goede voorbeeld! Een paar tips om eenvoudig bewegen te stimuleren bij jonge kinderen:

Evenwicht oefenen

Een matras kan dienen als leuk speelgoed; je baby kan erop en eraf kruipen, een wat ouder kind kan er lekker op rollen en ravotten. Je kunt ook een luchtbed (niet te hard opblazen) of kussen van de bank gebruiken.

Krijtlijnen

Maak op de stoep lange lijnen van verschillende kleuren stoepkrijt. Laat je kind steeds een andere kleur lijn volgen.

Plassen stampen

Regent het? Regenjas en -laarsjes aan en lekker stampen in de plassen.

Meer praktische beweegtips voor jonge kinderen vind je op:

Ken je…

 • de beweegtips en spelletjes van Beweegkriebels voor baby’s, dreumesen en peuters?
 • de beweegtips van nijntje om thuis samen te bewegen? Op de site van nijntje Beweegdiploma vind je veel tips. Doe ook de opdrachten die horen bij ‘nijntjes beweegABC’ en download de gratis poster voor kinderen van 2-5 jaar.
 • Zappelin Go!, het beweegprogramma voor peuters en kleuters? Kinderen beleven samen met Fenna de avonturen van Joe. Elke aflevering vertelt Fenna een verhaal over Joe, waarbij kinderen thuis worden uitgedaagd om de bewegingen samen met Joe mee te doen.

Beweegtips voor kinderen vanaf 4 jaar

Vanaf deze leeftijd gaan kinderen steeds vaker sporten bij een sportvereniging. Maar daarnaast vinden kinderen het nog steeds leuk als je samen met hen beweegt. Doe dus mee en geef het goede voorbeeld! Een paar tips om eenvoudig bewegen te stimuleren bij kinderen vanaf vier jaar:

Disco beats

Tover je huis om in een disco door dansmuziek op te zetten en lekker te dansen.

Schipper mag ik over varen

Een oud beweegspel, maar nog steeds populair bij kinderen.

Kleuren speuren

Roep een kleur. De ander raakt daarna zo snel mogelijk iets van die kleur aan. Dit kan ook met letters. Wie is het snelst?

Spannende looproute

Zet samen overdag een spannende looproute uit door hoopjes zaagsel neer te leggen. Kunnen jullie ’s avonds de route terug vinden door de oplichtende hoopjes te volgen?

Meer praktische en leuke tips voor kinderen vanaf vier jaar vind je op:

Wil je meer inzicht in hoeveel je kind dagelijks beweegt? Vul samen de Beweegtest in en ontdek beweegkansen voor jouw kind!

Beweging stimuleren bij kinderen

Wanneer ouders betrokken zijn bij beweegactiviteiten en hier thuis ook aandacht aan besteden, zijn kinderen gemotiveerder en bewegen ze ook binnen de opvang of op school makkelijker. Als ouder kun je het beweeggedrag van je kind op verschillende manieren positief beïnvloeden. Enkele tips:

 • Stimuleer bewegen met de juiste inrichting. De inrichting van je huis en tuin kan bewegen stimuleren. Een televisie op de slaapkamer stimuleert beweeggedrag bijvoorbeeld niet. Het aanbieden van speelgoed dat bewegen stimuleert, zoals een bal of een loopfiets, juist wel.
 • Wees enthousiast. Kinderen gaan meer bewegen als ouders enthousiast zijn over bewegen en dit dagelijks stimuleren. Bovendien is samen bewegen leuker dan alleen! Speel samen een potje voetbal of ga het bos in. Je kunt ook samen met je kind uitzoeken welke sport hij of zij leuk vindt en hem of haar een proefles laten volgen bij een sportvereniging in de buurt.
 • Geef het goede voorbeeld. Ouders zijn rolmodellen voor kinderen. Als je zelf het goede voorbeeld geeft door te sporten en bewegen is de kans dat kinderen dit gedrag overnemen groter. Dat geldt ook wanneer je bijvoorbeeld de auto laat staan en (samen met je kind) de fiets neemt naar het kinderdagverblijf of de school.
 • Doe dagelijkse activiteiten bewegend. Stimuleer je kinderen om lopend, met de fiets of op een andere wijze die bewegen stimuleert naar school, de kinderopvang of de supermarkt te gaan.

Activiteiten in de buurt

 • Bekijk welke activiteiten er in de buurt te doen zijn op de site van de gemeente. Neem contact op met de buurtsportcoach die je verder kan adviseren.
 • Op www.sport.nl (vind de sport die bij je past) zie je welke sportverenigingen er bij jullie in de buurt zijn. Kies samen met je kind iets wat bij hem/ haar past.

Ook interessant:

Buitenspelen tijdens de coronacrisis: zo kan het wel!