Spring naar content

Hoe stimuleer ik mijn patiënt om meer te bewegen?

Hoe kun je als behandelaar of begeleider toch je patiënt stimuleren om bewegen in zijn dagelijks leven te integreren? In dit artikel staan een aantal praktische tips en adviezen die je je patiënt mee kunt geven.

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op je gezondheid, het verbetert je conditie en het helpt je om je sociale contacten te vergroten. Voor iedereen, met of zonder handicap, geldt dat een half uur per dag actief bewegen een gezond streven is. Patiënten die na ontslag uit een revalidatie instelling blijven bewegen, voelen zich fitter en hebben een betere doorbloeding. De gezondheidswinst bij deze groep mensen is groot. Bovendien komen ze op deze manier onder de mensen en voelen zich minder alleen. Echter, voor iemand die net een revalidatietraject achter de rug heeft, is dit niet zo vanzelfsprekend.

Kies een activiteit die bij revalidant past

man en vrouw lopen langs de waterkant
Foto: Willem Mes Photography

Kies in de eerste plaats bewegingsactiviteiten die patiënten leuk vinden om te doen en die bij ze passen. Als behandelaar kun je het bewegen nog meer structuur geven door het te integreren in het behandelplan. Bedenk wat jou beweegt? Sta jij stil bij wat jouw patiënt beweegt? Wat vindt hij/zij leuk? Speel daarop in. Wat kan de cliënt? Kijk goed naar de fysieke mogelijkheden van je cliënt en maak hier gebruik van. Laat patiënten wennen aan een activiteit door vaker hetzelfde te doen. Meestal lukt het dan beter en dat is goed voor het zelfvertrouwen.

Zorg dat patiënten hun energie verdelen en de activiteiten geleidelijk opbouwen. Je kunt ze ook aanraden om samen met anderen te sporten en bewegen, dat is vaak motiverend. Bovendien zorgt het samen sporten en bewegen met familie, buren of vrienden op een vast tijdstip ervoor dat je minder snel afzegt. Als het moeilijk blijkt te zijn om een keuze voor een geschikte beweegactiviteit te maken, kun je de patiënt ook doorverwijzen naar het dichtstbijzijnde Sportloket. De sport- en beweegconsulent van het Sportloket bekijkt samen met de revalidant en in overleg met de behandelaar welke sport- en beweegmogelijkheden in de buurt goed kunnen passen. Steeds meer sportverenigingen hebben speciaal sportaanbod voor mensen met een handicap.

Tips voor je patiënt om meer te bewegen

  • Kies activiteiten die je leuk vindt en die bij je passen.
  • Maak een afspraak met een familielid, buurvrouw, buurman, vriend of vriendin om samen te bewegen op een vast tijdstip.
  • Ga samen wandelen in de pauze.
  • Neem (deels) de trap in plaats van de lift.
  • Ruim samen je werkplek op.
  • Ga je met de bus naar je werk? Stap een halte eerder uit en loop de laatste tien minuten.
  • Haal je boodschappen op de fiets of lopend.
  • Werk een middag in de tuin.
  • Probeer samen met een vriend of vriendin eens wat verschillende sporten en ontdek wat je echt leuk vindt.
  • Gebruik een stappenteller en probeer elke dag meer stappen op de teller te krijgen.