Spring naar content

Sport voor kinderen: ijshockey

IJshockey is in Nederland niet zo bekend, maar dat is geen reden om het niet te proberen! Kinderen vinden het fantastisch om rond te glijden op het ijs. Op deze pagina vind je meer over ijshockey als sportkeuze voor jouw kind.

IJshockey voor 4-12 jaar

Er zijn verenigingen die al lesjes aanbieden voor kinderen vanaf 3 à 4 jaar. Dit heeft als doel ze op een speelse manier de eerste stappen van schaatsen te leren. Dit gebeurt dan door ervaren ijshockeyers.

Wanneer kinderen tussen de 5 en 8 jaar zijn en al redelijk kunnen schaatsen, kunnen ze beginnen met specifieke ijshockeyoefeningen. Voor de groep van 8 tot 11 jaar worden de trainingsvormen gericht op de techniek van het schaatsen en het ijshockey.

Snelheid, kracht, motoriek, communicatie, motivatie, emotie en interactie zijn de belangrijkste vaardigheden die een kind aanleert bij het spelen van ijshockey.

Tijdsbesteding & Kosten

Om blessures en verwondingen te voorkomen, is het noodzakelijk dat je kind beschermers draagt. Hierbij kan je denken aan knie- en elleboogbeschermers, handschoenen, een nekbeschermer, een warme broek of eventueel een waterdichte skibroek, een jack of een shirt waarin je makkelijk kunt bewegen en ijshockeyschaatsen. Deze moet je als ouder zelf aanschaffen. Een helm en een stick worden wel door de club ter beschikking gesteld.

Bekendheid ijshockey

In Canada is ijshockey de populairste sport. In Nederland is dit minder en de Nederlandse teams zijn dan ook vaak afwezig op de belangrijke toernooien. Ook is het aanbod niet erg groot. Er zijn slechts achttien verenigingen aangesloten bij de NIJB (Nederlandse IJshockey Bond).

Helden van de ouders: Tonny Collard
Helden van de kinderen: Sidney Crosby

Met je kind naar…

In Nederland doen er zeven teams mee aan de competitie. Het is niet moeilijk om aan kaartjes te komen en omdat een ijshockeywedstrijd er snel en flitsend uitziet, is het een leuk evenement om met je kind naartoe te gaan.