Spring naar content

IJSTIJD! stimuleert kinderen om te gaan schaatsen

Het is IJSTIJD! Tijd om te gaan schaatsen. Samen met je klasgenootjes, vriendjes of vriendinnetjes. Want schaatsen is leuk, leerzaam en gezond! Met deze insteek hebben de KNSB, KPN, Rabobank en de Vereniging Kunstijsbanen Nederland (VKN) een breed initiatief gelanceerd om alle kinderen in Nederland enthousiast te maken om (vaker) te gaan schaatsen. Het langetermijnproject is een brede samenwerking, waarin basisscholen, kunstijsbanen, tijdelijke ijsbanen, schaatsscholen en schaatsverenigingen nauw met elkaar samenwerken.

Via lespakketten en schoolschaatslessen krijgen kinderen vaak een eerste echte kennismaking met deze puur Hollandse sport. Er zijn lespakketten voor de groepen 3/4, 5/6 en 7/8. Leerkrachten bereiden zich voor op de lessen via een e-learning programma en praktische leskaarten.

Polsbandje

Na hun schoolschaatsles ontvangen de kinderen bij de ijsbaan een cool IJSTIJD!-polsbandje met een unieke code dat hen de kans biedt om nog eens gratis of voordelig te gaan schaatsen. Verzilveren kan via schaatsen.nl/ijstijd. Hier presenteren ijsbanen, schaatsscholen en schaatsverenigingen hun aanbod. Zo kunnen de kinderen laagdrempelig extra schaatsplezier beleven. Hopelijk stromen er meer kinderen door naar schaatsverenigingen en brengt dit weer nieuwe talenten voort, die later in de voetsporen van Sven en Ireen, Sjinkie of Suzanne kunnen treden.

Meer bewegen

IJSTIJD! speelt in op het maatschappelijke streven om jeugd meer te laten bewegen. Sport is goed voor de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van een kind. Schaatsen zit in het DNA van de Nederlander en staat voor plezier op het ijs, coördinatie, kracht en snelheid. Schaatsen op natuurijs behoort tot ons Cultureel Erfgoed. Als het één nacht vriest, dromen velen van toeren op natuurijs en… de Elfstedentocht.

Ook schaatsen

In Nederland leren kinderen fietsen en zwemmen en daar hoort natuurlijk ook schaatsen bij. Nederlandse schaatsers behoren al jaren tot de wereldtop en daar beleven miljoenen mensen weer kijkplezier aan. Dat internationale succes van onze schaatsers is onder meer te danken aan het grote aantal beoefenaars en de uitstekende infrastructuur van ijsbanen, schaatsverenigingen, schaatsscholen en regionale talentencentra.

Sinds strenge winters minder vaak voorkomen, is het echter niet meer vanzelfsprekend dat de jeugd leert schaatsen op natuurijs. De KNSB en haar samenwerkingspartners willen alle kinderen daarom met deze oer-Hollandse sport laten kennismaken op kunstijs. Ons land telt 23 grote kunstijsbanen, die elk jaar vanaf oktober tot april open zijn, en vijftig kleinere IJSTIJD! banen, die in de winter in de stads- en dorpscentra liggen.

250.000 kinderen

Vele tijdelijke ijsbanen vormden sinds 2011 het collectief van IJSTIJD! De naam staat vanaf nu voor een veel breder initiatief, bedoeld om de komende jaren meer jeugd vaker op het ijs te krijgen. De eerste stap is om dit jaar 250.000 kinderen via het schoolschaatsen op een leuke manier kennis te laten maken met de sport.

Samenwerkende partners

De KNSB werkt voor IJSTIJD! samen met vele partijen. Hoofdsponsor KPN is vanaf het begin nauw betrokken geweest bij IJSTIJD! en is ook in deze editie één van de belangrijkste dragers van deze campagne. De VKN neemt dit initiatief mede om IJSTIJD! uit te breiden met de vaste kunstijsbanen. Rabobank ondersteunt IJSTIJD! onder andere om de lokale verbinding met de schaatsverenigingen te versterken. Ook Croky, Daikin, Tonzon, Trachitol, 100%NL en De Telegraaf zijn partners van IJSTIJD! Bij tien IJSTIJD! festivals op ijsbaantjes in ons land pakken zij groot uit met verrassende schaatsactiviteiten voor de jeugd. Yvonne van Gennip is ambassadeur van IJSTIJD!

Schaatsen.nl/ijstijd

De website schaatsen.nl/kids is het platform met alle informatie, nieuwtjes, video’s en aanbiedingen. Kinderen kunnen zich hier ook aanmelden voor de IJSTIJD! Kidsclub om op de hoogte te blijven van de gaafste schaatsactiviteiten en mee te doen met de allerleukste schaatsacties.

Natuurlijk moeten de ouders officieel de verzilvering van het polsbandje en de registratie voor de IJSTIJD! Kidsclub doen namens hun kinderen. Het mooiste is natuurlijk als de kinderen samen met hun de ouders en vriendjes het ijs op gaan om zelf te ervaren hoe leuk schaatsen is.

Handige tips kunnen ze vinden bij de IJSTIJD! vlogs op YouTube met IJSTIJD! reporter Frederieke en tweevoudig Olympisch kampioen Gianni Romme.