Spring naar content

Inspanningsastma op jonge leeftijd aantoonbaar

Uit een onderzoek van Janneke van Leeuwen van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat op een eenvoudige manier inspanningsastma op jonge leeftijd aan te tonen is.

Benauwd door inspanning

Inspanningsastma is een vorm van astma waarbij je benauwd raakt door inspanning. De temperatuur en vochtigheid van de lucht kunnen hierbij van invloed zijn. Astma is een chronische ontsteking van de longen en het is de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen in Nederland. Circa 40-90% van de kinderen met astma heeft last van inspanningsastma. Vaak wordt de impact van inspanningsastma op het dagelijks leven voor het kind onderschat doordat kinderen zich aan hun handicap hebben aangepast (computerspelletjes doen, vaste keeper zijn).

Inspanningstest

Van Leeuwen ontwikkelde een inspanningstest waarbij kinderen van 5 t/m 7 jaar 6 minuten op een springkussen moesten springen. Uit de resultaten bleek dat de kinderen met inspanningsastma al tijdens het springen last kregen van symptomen. De longfunctie ging achteruit en de kinderen kregen last van benauwdheid.

Ook concludeerde van Leeuwen dat kinderen bijna 40% meer kans hebben op inspanningsastma wanneer zij op jonge leeftijd zijn opgenomen in het ziekenhuis voor bronchiolitis.

Lees meer