Interview met Saraï Pannekoek over nieuw boek Eet als een Atleet
“We waren aan het wachten tot dit product op de markt kwam. Toen het niet kwam, dachten we: laten we het dan zelf maar doen!” Saraï Pannekoek heeft het over het nieuwe boek ‘Eet als een Atleet’, waar wetenschappelijk onderbouwde kennis over sportvoeding samenkomt met toepasbare én lekkere recepten. “We wilden een boek maken dat qua inhoud klopt en daarnaast ook praktisch toepasbaar is voor (top)sporters.”
Eet als een atleet
Eet als een atleet is er voor de beginnende sporter, de topsporter en iedereen daar tussenin die antwoord wil op vragen als: “Wat moet ik eten na het sporten?” en “Welke voeding heb ik nodig voor een goede sportprestatie?” Onderbouwde kennis, recepten, infographics en verhalen van verschillende (fictieve) personages wisselen elkaar af in het boek om jou zo leuk en duidelijk mogelijk te laten zien welke voeding kan bijdragen aan jouw sportprestaties.
Allesoversport bestaat omdat we het tijd vonden om een kritische en verhelderende blik te werpen op het doolhof aan goedbedoelde maar slecht (of niet) onderbouwde sporttips en adviezen. Dit doen we door samen te werken met experts en meerdere opinies, onderzoeken en bevindingen over onderwerpen naast elkaar te leggen en kritisch te bekijken.
Eet als een Atleet past goed in dit doel en deze werkwijze. Het boek is gereviewed door een groep sportvoedingsexperts. Zij hebben veel teksten onder de loep genomen en bekeken of de inhoudelijke nuances kloppen. Daarnaast hebben sporters het boek gelezen om te beoordelen of de teksten begrijpelijk zijn. Sporters hebben ook recepten getest. Het resultaat is een boek dat duidelijkheid brengt tussen de vele kookboeken, voedingsboeken van topsporters en wetenschappelijke stukken over voeding en sport. Een review en samenvatting, maar dan in een leuk, leesbaar en toepasbaar format.
Saraï is trots op de tien personages die de rode draad vormen door het boek. Deze fictieve personages zorgen ervoor dat jij je als lezer kan herkennen in bepaalde voedingsvragen en dilemma’s en vervolgens aan de slag kan gaan met praktische adviezen. Zo is er onder andere een vegetarische zwemster, een beginnende hardloper, een danseres en een hockey keepster. Net als ieder ander persoon, worstelen de personages met vragen. Zo gaat de vegetarische zwemster een maand veganistisch eten, maar wat heeft dit voor invloed op haar sportprestaties, en wat kan ze dan nog wel allemaal eten?
Misverstanden en hypes
De grootste misverstanden rondom sportvoeding liggen volgens Saraï bij twee verschillende opvattingen: dat je binnen twintig minuten na het sporten iets moet eten en dat je altijd supplementen nodig hebt. Beiden zijn afhankelijk van je soort training: de intensiteit, de soort sport en de duur. “Voor het gebruik van supplementen geldt ook dat je basisvoeding eerst op orde moet zijn. Dat wil ik mensen echt meegeven. Begin bij de basis. Daarna pas kun je kijken of er supplementen zijn die jouw sportprestatie kunnen verbeteren.” aldus Saraï.
Aan voedingshypes en mensen die iets zeggen te weten over voeding is tegenwoordig geen gemis. Spreuken als superfoods, kokosolie, ‘suiker is gif’ en ‘brood is de dood’: ze zullen je niet ontgaan zijn. De media en marketing zijn volgens Saraï van grote invloed zijn op het ontstaan van zulke hypes. Met als resultaat dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Zoals culinair journalist Karin Luiten vorig jaar al heel terecht zei: “We zijn in Nederland totaal de weg kwijt over wat gezond eten is.”
Het zou voor de consument gemakkelijker zijn om er een gezond voedingspatroon op na te houden als er minder aandacht voor voedingshypes én minder marketing voor ongezonde voeding zou zijn, zegt Saraï. Maar hoe bereiken we dat? Saraï zou graag zien dat er vanuit voedingsprofessionals druk wordt uitgeoefend op de overheid om de regels voor marketing aan te scherpen. Wel zegt ze: “Aan de andere kant is het ook belangrijk dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid nemen in het maken van gezonde keuzes, alleen wordt dat er met zoveel verleiding niet gemakkelijker op.”
“Sport is een interessant middel om via marketing bepaalde voeding te promoten. Je ziet steeds meer producten die extra proteïne bevatten en die interessant gemaakt worden voor sporters en ook niet-sporters.”
Een makkelijk, praktisch, no-nonsense handboek
Met Eet als een Atleet willen Saraï en haar collega’s Titia van der Stelt en Vera Wisse een makkelijk handboek aanbieden waarin je snel het antwoord op jouw sportvoedingsvragen kan zoeken. Met daarbij ook direct een doorvertaling naar de praktijk door middel van een recept. “Daarnaast willen we ook laten zien dat je met simpele, no-nonsense producten goed voor je lichaam kan zorgen en optimaal kan presteren.”
In het boek worden voedingsadviezen gegeven die bijdragen aan het verbeteren van de sportprestaties. Dit kan soms ook betekenen dat bijvoorbeeld het toevoegen van suikers wordt geadviseerd. “Wanneer je puur kijkt met een ‘gezonde voeding blik’, dan zou je toegevoegde suikers zoveel mogelijk uit het voedingspatroon houden. Maar voor een betere sportprestaties zijn die extra koolhydraten soms noodzakelijk”, aldus Saraï. “Eet als een Atleet is er echt om de sporter te helpen.”
Sarai schreef Eet als een atleet samen met Vera Wisse en Titia van der Stelt, alledrie (sport)diëtist en bloggers voor het online platform Iamafoodie, waar diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding. Eet als een atleet is een vervolg op Eet als een expert. Dat boek gaf vooral informatie over gezonde voeding en het maken van gezonde voedingskeuzes. In Eet als een atleet wordt voornamelijk ingegaan op de bijdrage van voeding aan het verbeteren van de sportprestaties. Daarbij worden feiten & fabels ook besproken, zodat jij goed kan inschatten welke voeding nu wel en niet bijdraagt aan jouw sportprestaties.
Wat wil je jullie lezers graag meegeven?
“Ik zou hen echt mee willen geven om eerst goed te kijken naar je eigen basisvoeding. Luister ook goed naar je eigen lichaam: die geeft genoeg signalen over wat het nodig heeft. En heel belangrijk: gebruik je boerenverstand. Simpele producten volstaan vaak. Probeer het eerst zonder supplementen, door te variëren in wat je eet en de hoeveelheden te vergroten, en te letten op je timing: wanneer eet of drink je wat rondom het sporten? Dan kun je daarna altijd nog kijken of je nog meer nodig hebt.”
“Om een voedingspatroon vol te houden, is het belangrijk dat er variatie in zit en dat het niet te ingewikkeld is.”
Een laatste tip van Saraï, die ze ook wel eens mee geeft aan de topsporters die ze begeleid in haar dagelijkse werk: “Doe boodschappen bij de Lidl. Daar heb je minder fancy producten en ook minder verleiding door marketing om ongezonde producten te pakken.”