Je hoeft niet super sportief te zijn om te bewegen
Soms maken gezondheidsproblemen het mensen heel moeilijk om te blijven bewegen. Hoe gaan zij daarmee om? Wat motiveert hen of weerhoudt hen juist ervan om te bewegen? Hier het verhaal van Corine. De BeweegKuur hielp haar op weg. En haar trainingen op de hometrainer houdt ze trouw vol.
Corine Spruit (44) voert een levenslang gevecht tegen haar gewicht. Vanaf haar pubertijd ging ze haar gewicht te lijf met verschillende diëten. Het jojoën leidde uiteindelijk tot overgewicht. Corine startte bij een diëtiste en toen de kilo’s er niet verder af gingen, begon ze op aanraden van de huisarts met de BeweegKuur. Sindsdien loopt ze de kilo’s er gestaag af op haar hometrainer. “De knop ging om toen ik begreep dat je niet super sportief hoeft te zijn om te bewegen.”
De BeweegKuur is een gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met een gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico die wordt uitgevoerd in de eerstelijnszorg. Het beweegprogramma bestaat uit drie componenten, die met name verschillen in intensiteit en duur van de begeleiding. De beweegprogramma’s worden uitgevoerd door de fysiotherapeut.
Grijp deze kans
“Ik ben een van de velen die alle diëten heeft geprobeerd. Elke keer was het tijdelijk succesvol en volgens het ritme ‘5 kilo eraf, 6 kilo eraan’. En ik was ook één van de velen die zei: “Van lucht word ik al dik”. Maar ik wist natuurlijk dat het gezegde ‘Elk pondje gaat door het mondje’ hout snijdt. Ik ben naar de huisarts gegaan en heb om hulp gevraagd; ik woog toen rond de 120 kilo.
“Van lucht word ik al dik”
Ik ging trouw naar de diëtiste en ik viel af. Maar op een zeker moment viel ik ondanks het diëtistenmenu niet verder af. Toen zei de huisarts: “Er start binnenkort een BeweegKuur. Misschien is dat wat voor jou?” Nou ben ik helemaal niet sportief. Ik vind sporten niet leuk, maar ik dacht: “Deze kans grijp ik aan.”
Ik zat in een groep met gelijkgestemden. De een moest afvallen omdat hij te hoge suikerwaardes had, de ander had een te hoog cholesterol of te hoge bloeddruk en ik? Ik was ‘gewoon’ te zwaar. Hoewel ik ook steeds meer last begon te krijgen van mijn knieën en gewrichten. Niet gek als je de hele dag dat gewicht meetorst.
Maatwerk
Het succes van de BeweegKuur was het maatwerk. Hoewel we veel dingen met de groep deden, lag bij iedereen het accent anders. Bij mij ging de fysiotherapeute echt op zoek naar wat ik een leuke beweging vond. Want, nogmaals, ik ben geen sportief type. Wandelen en fietsen. Dat vind ik leuk. Maar dat is toch geen sporten? Nou, daar was de fysiotherapeute het niet mee eens.
Tips? Lees ook
Tips om fit en vitaal te blijvenZij vroeg me of ik het wandelen en fietsen in mijn dagelijkse leven kon inplannen. Dat kon en kan ik, maar ik zag het excuus van ‘slecht weer’ en ‘het is nu donker’ al mijn goede voornemens in de weg zitten. “Is een hometrainer dan niks voor jou?” Dat leek me inderdaad een goed idee. Dan kon ik in mijn eigen tijd trainen, in het donker trainen en trainen als het buiten stormt en regent…
We hebben er één uitgezocht die precies bij mij past. Aan het einde van de BeweegKuur heb ik hem gekocht en sindsdien staat hij in de slaapkamer. Minimaal twee keer in de week stap ik erop. Het helpt me bij het op gewicht blijven en afvallen. En het helpt me vooral om me gezonder en positiever te voelen. Ik ben blij dat ik op deze manier de verantwoordelijkheid voor mijn gezondheid neem. Elke keer als ik heb getraind, voel ik me veel beter dan voordat ik op de crosstrainer stapte.”