Jessica Gal over de motorische ontwikkeling van kinderen
Voor een goede motorische ontwikkeling is het goed als kinderen zich breed ontwikkelen en veel verschillende sporten doen aldus sportarts, ex-judoka en moeder Jessica Gal.
Bewegen is goed, maar bewegen is ook leuk. Kinderen beginnen al heel jong te ontdekken wat ze kunnen. Spelenderwijs ontwikkelen ze allerlei vaardigheden. In de eerste zes jaren legt je kind de basis voor een goede motorische ontwikkeling. Dat is belangrijk, daar hebben ze, ook op oudere leeftijd, veel profijt van.
Makkelijker bewegen
Kinderen moeten kunnen rollen, tuimelen, vallen, rennen, springen, gooien, vangen en tegen een bal trappen. Met dit soort vaardigheden ontwikkelen ze hun behendigheid, coördinatie, balans en snelheid. Daarmee krijgt je kind zelfvertrouwen, beweegt het makkelijker en voelt het zich vrijer.
Als oud-topsporter en sportarts zie ik regelmatig jonge sporttalenten in mijn praktijk. De wil om uit te blinken in hun sport en daarvoor hard te trainen straalt van ze af. Ik probeer ze, met hun ouders, te overtuigen van het feit dat het ook voor sporters belangrijk is dat ze zich breed ontwikkelen. Als je kind alleen maar goed tegen een bal kan trappen maar voor de rest weinig motorisch is ontwikkeld – en bijvoorbeeld niet geleerd heeft te vallen – zal hij minder goed bewegen en eerder geblesseerd raken. Zeker op jonge leeftijd is het verstandig je kind niet alleen te laten voetballen maar bijvoorbeeld ook op judo, turnen, street- of breakdance te doen.
Betere sporter
Door een brede ontwikkeling wordt je kind ook een betere sporter. De meeste topatleten hebben op jonge leeftijd meerdere sporten beoefend. Als een jonge sporter zich eenzijdig ontwikkelt zal hij op de korte termijn beter zijn dan zijn vriendjes, maar de kans is groot dat zijn ontwikkeling sneller stopt.
Daarom vind ik het jammer dat kinderen zich in veel sporten op steeds jongere leeftijd moeten focussen op presteren. In mijn eigen sport judo zijn er voor jongeren onder de achttien jaar al Europese Kampioenschappen, Wereldkampioenschappen en Jeugd Olympische Spelen. In mijn tijd begon dat allemaal een paar jaar later. Ideaal zou zijn als je kind pas na de puberteit echt hoeft te kiezen voor een sport.
Ajax
In Nederland is het Multi-Skills programma ontwikkeld, waarbij jonge sporters naast hun eigen sport tal van andere vaardigheden ontwikkelen. Dit is gebaseerd op het Canadese ‘Long Term Athlete Development’ programma. Dat programma is bijvoorbeeld ook in de jeugd bij Ajax toegepast. Jonge voetballertjes trainen nog maar voor een deel van de tijd met een bal. De rest van de trainingstijd doen ze sporten waarbij ze andere vaardigheden aanleren, waaronder judo.
Wat ik ook belangrijk vind is dat bij jonge sporters de nadruk niet alleen ligt op winnen. Wat ik in praktijk namelijk zie is dat kinderen die zich alleen maar richten op winnen, vaak geen goede technische basis ontwikkelen. In de eerste jaren winnen ze dan wel, omdat ze sterker zijn of bepaalde trucjes hebben geleerd maar op de lange termijn redden ze het niet omdat de basis ontbreekt. Dan verliezen ze het plezier in de sport. En dat is ontzettend jammer, want kinderen die blijven sporten en bewegen zullen dat ook op latere leeftijd blijven doen. Met alle positieve gevolgen voor hun lichaam en geest van dien.