Spring naar content

Judo

Judo is een populaire sportkeuze voor kinderen. Niet alleen kunnen ze in deze sport lekker hun energie kwijt, ze leren bovendien belangrijke sociale vaardigheden en waarden tijdens de lessen. Een goede keuze voor je kinderen dus, ook volgens Manon Leeflang, moeder van de tweeling Stan en Jens.

Judo is cultuur

‘Mama, gaan we vandaag naar de judo? Moeten we dan ook zo’n jas aan? En mogen we dan andere kindjes omver gooien?’ De verwachtingen van mijn zoons over wat judo hen gaat brengen, verschillen dus nogal.

De boys kijken uit naar die stoere meneer die hen allerlei capriolen gaat aanleren en zijn blij dat ze eindelijk eens met toestemming rivalen mogen uitschakelen. Mama gaat er op een andere manier naar toe. Stan en Jens zijn als tweeling altijd samen, twee handen op één buik. Ze gaan ook naar de peuterspeelzaal en hebben vriendjes in de straat, maar blijven toch altijd elkaars grote broer.

Tuimeljudo

De tuimeljudo zie ik dan ook niet alleen als manier om te leren hoe je het beste kunt vallen en je evenwicht kunt bewaren, maar meer nog om via sport samen met andere kinderen bewust te worden van jezelf als persoon.

De zaal is groot, de mat zacht en de judoleraar heel indrukwekkend. ‘Kijk mama, hij lijkt wel op een kok. Die hebben toch ook zo’n wit pak aan?’ Nog wat argwanend schuiven we naar voren over de mat. Jens kijkt vol vertrouwen naar de rest van de groep. Wie is er klaar voor een robbertje vechten? Stan verschuilt zich nog wat achter mijn been en vraagt zich misschien wel af of die grote mond thuis hem niet op een plek heeft gebracht waar hij uit zijn comfortzone wordt getrokken.

Spelenderwijs

En dan begint het grote avontuur. Robert blijkt direct respect af te dwingen op een speelse manier. Daar waar ik als moeder geregeld de boys niet uit elkaar krijg of stil krijg als ze voor de zoveelste keer voorbij stuiven thuis, weet Robert een duidelijke orde te creëren.

Stan en Jens maken bewegingen die ik nog nooit gezien heb, hun energie wordt gekanaliseerd en op de juiste manier benut, ze hebben respect voor hun ‘rivalen’ en elke keer als ze een high five mogen geven kijken ze vol trots achterom naar mij. De judogroet op het einde van de les doen ze in alle stilte met een geconcentreerdheid die ik niet van ze ken. Judo blijkt ineens geen simpel spel van omduwen en je omstander verslaan.

Filosofie judo

Als ik me op internet in de filosofie achter judo verdiep komt de dieperliggende betekenis naar boven. De basis van judo was het jiu jitsu, een vechtsport waarmee een tegenstander zonder gebruik van wapens kon worden gedood. De japanner Jigoro Kano die aan het einde van de 19e eeuw judo bedacht geloofde echter dat als je lichaam en geest in balans brengt, je zo een goed mens kan worden die een zinvolle bijdrage aan de maatschappij levert.

Het ging dus helemaal niet om rivaliseren. Volgens hem zijn er twee basisprincipes belangrijk: de energie zo doelmatig mogelijk gebruiken en gemeenschappelijk welzijn creëren door samenwerking. Zo is Judo (wat ‘zachte weg’ betekent) niet alleen een sport, maar meer nog een cultuur.

Een interessant proces dus, om te zien wat judo met de jongens doet. Op het einde van de les stop ik met filosoferen. Robert vraagt namelijk of de boys hem met een judogreep omver willen duwen. Vol ongeloof kijken ze mijn kant op. Binnen een minuut ligt Robert omver. De jongens lachen hard en dat is boven alles nog het allerbelangrijkste: judo is dan wellicht cultuur, maar gelukkig ook gewoonweg heel erg leuk!

Judo voor 0-12 jaar

Bij verenigingen kunnen kinderen beginnen met judo vanaf 5 jaar. Soms gebeurt dit nog eerder, dit wordt tuimeljudo genoemd. Kinderen tot 12 jaar judoën twee minuten per wedstrijd.

Eén van de programma’s om kinderen kennis te laten maken met judo, is Schooljudo. Met dit programma krijgen kinderen de kans om zes tot twaalf weken in aanraking te komen met judo. Eerst op school, daarna in de buurt. Tijdens dit programma leren kinderen de kernwaarden van judo.

Samenwerkend leren, discipline, leren verliezen, weerbaarheid en agressieregulatie zijn de belangrijkste vaardigheden die een kind leert tijdens het judoën.

Tijdsbesteding & kosten

Om te judoën heb je slechts een judopak nodig. Dit bestaat uit een judojas, judobroek en een band. Een judo-outfit is verkrijgbaar vanaf €50. De meest gangbare merken zijn Adidas, Nihon Sport, Green Hill en Mizuno.

Junioren betalen tussen de €40 en €80 contributie per kwartaal. De tarieven lopen uiteen doordat judolessen zowel door judoscholen (commercieel) als verenigingen worden aangeboden.

Het judoseizoen loopt het hele jaar door, hoewel er minder toernooien zijn in de periode juni tot augustus.

Bekendheid Judo

Judo is een populaire sport in Nederland. Er zijn ongeveer 750 verenigingen aangesloten bij de JBN (Judo Bond Nederland) met in totaal 50.000 leden. Voor een klein land als Nederland worden er op belangrijke toernooien veel medailles gewonnen.

Judo helden van ouders: Mark Huizinga, Dennis van der Geest, Anton Geesink, Edith Bos, Claudia Zwiers
Judo helden van kinderen: Henk Grol, Dex Elmont, Birgit Ente, Kim Polling,

Met je kind naar…

Om de bekende Nederlandse judoka’s in het echt te zien en zelf kennis te maken met judo, kan je de Nationale Judodag bezoeken.