Spring naar content

Kenniscafé Sport en Verkiezingen: wat nemen we mee?

Op welke sport-thema’s vinden politieke partijen elkaar voor de verkiezingen van de Tweede Kamer van 15 maart 2017? Kenniscentrum Sport en Mulier Instituut hebben een nationaal sportdebat op touw gezet met de organisatie van Kenniscafé Sport en Tweede Kamer-verkiezingen op 1 maart 2017 in de Jachtclub Scheveningen.

Welke onderwerpen zijn kansrijk voor een regeerakkoord? Leefstijlcoaching inzetten voor een betere gezondheid en een ambitie op 3 uur per week bewegingsonderwijs door een vakleerkracht op de basisschool: die twee sprongen eruit. Hoe hebben de inleiders uit de sport en wetenschap de politici van CDA, D66, VVD, SP en PvdA aan het denken gezet? In een reeks korte filmpjes komt een aantal politici, sprekers, presentator en organisatie (Kenniscentrum Sport en Mulier Instituut) aan het woord. Waaronder een verrassende potentiële minister van Sport…

Politici aan het woord

Martin Wörsdörfer (VVD)

Aspirant-Kamerlid, nr 28 op de lijst, VVD-fractievoorzitter Den Haag, fiscale achtergrond, vervangt sportwoordvoerder Rudmer Heerema.

Antje Diertens (D66)

Aspirant-Kamerlid, nr 18 op de lijst, profileert zich met ‘noorderling, ondernemend, hart voor de sport’.

Hanke Bruins Slot (CDA)

Kamerlid, nr 9 op de lijst, woordvoerder sport en zorg in de Tweede Kamer, oud-militair, hockeyer.

Marit Maij (PvdA)

Kamerlid, nr 24 op de lijst, woordvoerder Europa, asielbeleid, vluchtelingen; vervangt sportwoordvoerder Tjeerd van Dekken.

Helaas was het niet meer mogelijk Michiel van Nispen (SP) na afloop nog te interviewen.

Sportorganisaties aan het woord

Koen Breedveld, directeur Mulier Instituut

Remco Boer, directeur Kenniscentrum Sport

Martijn de Greve, presentator Kenniscafé Sport Live!

Lobby vanuit de sport

Maurice Leeser, directeur Watersportverbond

Michael van Praag

Michael van Praag, voorzitter KNVB, voorzitter NL Sportraad, drummer huisband Café du Sport van Kenniscafé Sport Live!

Online discussie #kcsportlive

Het sportdebat is niet alleen binnen de muren van de Jachtclub Scheveningen (locatie via Watersportverbond) gevoerd, maar ook online op Twitter. De hashtag #kcsportlive leverde in een dag meer dan een half miljoen impressies op en was ook tijdens de avond bijna het meest besproken onderwerp op Twitter (nr 2). Op 2 maart kreeg dit nog een vervolg met een artikel in de Volkskrant (link) en een Twitter-discussie tussen Pia Dijkstra (D66) en Hanke Bruins Slot (CDA) over de Olympische Spelen. En niet te vergeten: de door presentator Martijn de Greve ontlokte uitspraak van Michael van Praag dat hij best minister van Sport zou willen worden.

Er valt wat te kiezen

Een stem bij de Tweede Kamer-verkiezingen wordt niet uitsluitend bepaald door de standpunten op het terrein van sport en bewegen.Het debat heeft mogelijk zwevende kiezers met een hart voor de sport wel een steuntje in de rug gegeven bij het bepalen van hun favoriete lijst of kandidaat.

De filmpjes in dit artikel zijn gemaakt door Teunis van der Poel van het Watersportverbond.

Meer lezen?