Spring naar content

Veel kinderen onzeker over gewicht

In Amerika is 80% van de kinderen met overgewicht ervan overtuigd een gezond gewicht te hebben. In Nederland is ditzelfde percentage zich er juist wél van bewust dat ze te zwaar zijn. Maar hoe zit het met kinderen die prima op gewicht zijn, hoe zien zij zichzelf?

In onze fixatie op het terugdringen van het aantal kinderen met overgewicht, vergeten we soms te letten op het lijngedrag en zelfbeeld van kinderen die een gezond gewicht hebben, zegt Clothilde Bun. Eerder onderzoek wees al uit dat één derde van onze kinderen zichzelf onterecht te zwaar vindt. Meisjes zijn vaker ontevreden over hun lichaam dan jongens.

Het aantal meisjes dat onnodig ontevreden is over hun gewicht stijgt met bijna 20% tussen groep 6 en de tweede klas op de middelbare school.

Reden genoeg dus om een oogje in het zeil te houden bij je kind, zelfs wanneer hij of zij een gezond gewicht heeft. Uiteindelijk wil je natuurlijk een kind dat gelukkig is, lekker in zijn vel zit. Als ouder zal je tegenwoordig moeten opboksen tegen de onrealistische ideaalbeelden in de media en de continue stroom aan reclames voor dieetproducten en afvalmethodes die kinderen onzeker maken over hun uiterlijk. Maar dat kan. Daar zijn we uiteindelijk ouders voor.