Spring naar content

Kinderfysiotherapeut Marloes: ‘Overgewicht? Breng plezier in bewegen terug’

Vaak zijn kinderen met overgewicht het plezier in bewegen kwijt. Bewegen doen we namelijk omdat dit plezier geeft. Iedereen wordt geboren met een interne ‘drive’ om te bewegen. Het lichaam doet er alles aan om dat te belonen.

Er worden stofjes aangemaakt die zorgen dat we ons goed voelen tijdens en na inspanning. Processen in ons lichaam werken beter, wat zich uit in een goede stofwisseling. Onze hersenactiviteit functioneert beter, waardoor stress en indrukken beter hanteerbaar zijn. Bij kinderen begint de behoefte om te bewegen al gelijk na de geboorte. Er is geen baby die niet beweegt als hij of zij wakker is, ook zonder directe aanleiding.

Ontmoedigend

Toch zijn er kinderen die te weinig bewegen. In de blog van Jessica Gal is te lezen dat ouders het bewegen van baby’s kunnen inperken met alle gevolgen van dien. Oudere kinderen bewegen te weinig als het plezier er niet meer is. Dit kan ontstaan door negatieve ervaringen. Bijvoorbeeld als een kind onhandig is en steeds ervaart dat dingen niet (goed) lukken. Of als het te horen krijgt of voelt (door de reactie van ouders/trainers) dat het onvoldoende presteert.

Het bewegen, het spel of de specifieke sport wordt dan ontweken, wat tot gevolg heeft dat het kind niet meer oefent en steeds verder achterop raakt ten opzichte van leeftijdsgenootjes. Kinderen met overgewicht zitten vaak in deze negatieve spiraal, waardoor het uithoudingsvermogen afneemt en ook de spierkracht achteruit gaat. Het zelfbeeld van kinderen kan een flinke deuk oplopen, doordat de motorische vaardigheden minder goed zijn ten opzichte van leeftijdsgenoten.

Negatieve spiraal doorbreken

Deze negatieve spiraal kan worden omgebogen door het plezier in bewegen terug te vinden. Zoek iets dat bij je kind past, maar ook vol te houden is binnen het gezin. Als het niet lukt om hier zelf met uw kind uit te komen, kunnen hiervoor testen worden gedaan, gericht op de motorische vaardigheden, spierkracht en uithoudingsvermogen. Ook kunnen kinderen een vragenlijst invullen over wat ze van zichzelf vinden.

Het doel van deze testen is uitzoeken waar een kind goed in is, wat het leuk vindt en wat er nog nodig is om het uit te voeren. Er kan een bewegingsadvies gegeven worden dat past binnen de leefwijze en leefomgeving van het kind. Hierin kan geadviseerd worden om een bepaalde sport te gaan uitoefenen, maar het kan ook zijn dat het beter past om iedere dag twee kilometer met de hond te lopen.

Maar naast uitvinden wat een kind leuk vindt en welke beweegvorm bij hem of haar past, is er nog een extra stimulans. Want misschien wel de allerbelangrijkste voorwaarde voor het plezier in bewegen bij met name jonge kinderen, zijn ouders die enthousiast zijn over sporten en bewegen.