Spring naar content

Kniepijn bij zwemmen: een schoolslagknie?

Kinderen in de groei klagen regelmatig over pijn aan de voorzijde van de knieën. Vaak worden deze klachten veroorzaakt door belasting van het gebogen been.

Vroeger werd gedacht dat het kraakbeen aan de achterzijde van de knie verantwoordelijk was voor de pijn. Het kraakbeen zelf is echter niet pijnlijk, maar het kapsel rondom de knieschijf kan wel geïrriteerd raken en pijn veroorzaken, bijvoorbeeld bij traplopen, fietsen tegen de wind in of bij hurken.

Ook bij zwemmen komt deze hinderlijke kniepijn regelmatig voor. Vaak bij schoolslag, waarbij de knieën bij het buigen en strekken de druk van het water moeten weerstaan.

Oorzaken van knieklachten bij zwemmers (schoolslagknie)

Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van deze klachten. Te snel opgebouwde wedstrijdtraining kan bijvoorbeeld een oorzaak zijn. Teveel trainingen kort op elkaar met te weinig hersteltijd leiden dan tot pijn rond de knieschijf tijdens, maar vooral ook na afloop van het zwemmen.

Vaak spelen ook verkortingen van de beenspieren (hamstrings aan de achterzijde van de bovenbenen, quadriceps aan de voorzijde van de bovenbenen en de diepe heupbuigers aan de voorzijde van de liezen) en onvoldoende kracht van de heup- en de rompspieren een rol bij het ontstaan en in stand houden van de klachten.

Wat kun je doen?

Verminder in een vroeg stadium van de blessure de trainingsbelasting (of verander deze, door alternatieve trainingsvormen voor de benen te doen). Ook door de techniek te verbeteren, zijn de klachten vaak snel onder controle te brengen.

Rekoefeningen voor de beenspieren en spierversterkende oefeningen voor de heupen en de romp kunnen bijdragen aan het herstel en voorkomen herhaling van de blessure. Bij hervatten van de schoolslagtraining is het van belang om te werken aan een goede beenslagtechniek.

Andere oorzaken van kniepijn bij zwemmen

Wanneer de pijn op de aanhechting van de kniepees aan het puntje onderaan de knieschijf zit, is er vaak iets anders aan de hand. Bij zwemmers kan overstrekken van de knieën door een verkeerde techniek bij het keerpunt de oorzaak zijn van klachten. De aanhechting van de kniepees op de onderrand van de knieschijf of de groeikern van de knieschijf kan dan overbelast raken.

Verbeteren van de techniek en voorkomen van overstrekken van de knieën bij het keerpunt zijn van belang om van deze klachten af te komen.

Pijn aan de binnenzijde van de knie kan het gevolg zijn van overbelasting van de binnenband of van een slijmvliesplooi. Ook bij deze klachten speelt techniek een belangrijke oorzakelijke rol. Overbelasting van de structuren aan de binnenzijde van de knieën kan optreden als bij de schoolslag de onderbenen teveel naar buiten bewegen ten opzichte van de bovenbenen.

Als je twijfelt over de oorzaak van de knieklachten van je kind, maak dan een afspraak bij een sportarts. Een adequate diagnose is van belang voor een vlot herstel van de blessure. En daarmee voor het plezier dat je kind beleeft aan het sporten!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Esther Schoots, sportarts SMA Utrecht.

Lees meer

Vragen?

Vind hier een overzicht van sportdeskundigen bij jou in de buurt, zoals een fysiotherapeut of sportdiëtist voor deskundig advies.