Spring naar content

Koningsspelen: een beweegfeest voor basisscholen

De Koningsspelen zijn een sportief Oranjefeest voor leerlingen in het primair onderwijs in Nederland, het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederlandse scholen in het buitenland. Het doel is kinderen en hun ouders te laten ervaren dat een goed ontbijt en voldoende bewegen belangrijk en leuk is.

Koningsspelen op donderdag 20 én vrijdag 21 april

De Koningsspelen van 2023 vinden plaats op donderdag 20 en vrijdag 21 april. Op de website van de Koningsspelen vind je meer informatie en kunnen scholen zich aanmelden. Sportaanbieders kunnen zich aanmelden voor de Koningsmatch.

Waarom de Koningsspelen?

De Koningsspelen zijn in 2013 voor het eerst gehouden. Nu is het Oranjefeest – met jaarlijks 1,2 miljoen deelnemers van ruim 6.000 scholen – niet meer weg te denken. De Koningsspelen zijn meer dan een sportevenement op de laatste vrijdag voor Koningsdag. Zo zijn er honderden waardevolle samenwerkingen ontstaan tussen sportaanbieders en scholen. In aanloop naar de dag bereikt veel kinderen en hun ouders of verzorgers de boodschap dat een goed ontbijt en voldoende beweging belangrijk zijn en heel leuk.

Hoe zien de Koningsspelen eruit?

De Koningsspelen bestaan normaal gesproken uit drie onderdelen: een gezond ontbijt, een warming-up met muziek en dans en een sportdag – met behulp van de Koningsmatches. Covid-19 maakt dat het Koningsontbijt is verplaatst naar 2022. Een gezamenlijk ontbijt op school is binnen de coronamaatregelen niet wenselijk. Scholen bepalen zelf hoe zij invulling geven aan de Koningsspelen.

De landelijke organisatie bereidt verschillende scenario’s voor en voorziet scholen van hulpmiddelen, zodat alle kinderen in het primair onderwijs kunnen genieten van het sportieve Oranjefeest. Scholen krijgen hulp bij het organiseren van de Koningsspelen op kleinere schaal. Denk aan een online beweegprogramma, tips voor spelletjes en een online doe-pakket. De scholen krijgen ook het Koningsspelen Sport- en Feestpakket, met sportartikelen die ook na de Koningsspelen te gebruiken zijn, bij gymnastiek of buitenspelen.

Samen: net dat beetje extra

Een gezonde levensstijl is belangrijker dan ooit, zeker in coronatijd. Sinds 2018 hebben de Koningsspelen elk jaar een thema, om in te spelen op actualiteiten of voor gedragsverandering bij kinderen en ouders of verzorgers. Zo was in 2018 ‘buitenspelen’ het thema en werd in 2019 kinderen gevraagd om voldoende water te drinken.

De Koningsspelen van 2021 staat in het teken van ‘samen’. Corona laat zien dat we elkaar hard nodig hebben. Met het thema ‘IK+JIJ=WIJ’ wil de organisatie laten zien dat samen ons net dat beetje extra geeft. De organisatie moedigt iedereen aan er samen een sportieve, gepaste en waardevolle dag van te maken.

Koningsspelen in cijfers

  • 80% van de scholen in het primair onderwijs neemt jaarlijks deel aan de Koningsspelen. Dat zijn zo’n 6.000 scholen, ruim 1,2 miljoen kinderen en 10.000 leerkrachten.
  • In andere jaren namen ruim een miljoen kinderen en leerkrachten deel aan het Koningsontbijt.
  • Jumbo heeft sinds het begin al 10 miljoen ontbijtjes geserveerd. Toenemende betrokkenheid van gemeenten en sportbieders maakt dat er al 750 Koningsmatches zijn gemaakt.

Koningsmatch verbindt scholen en sportverenigingen

Een Koningsmatch is een samenwerking tussen een basisschool en een sportorganisatie, voor het sportieve deel van de Koningsspelen. De sportaanbieder kan een clinic geven, accommodatie beschikbaar stellen of vrijwilligers leveren. Voor de matches is in 2016 een online platform ontwikkeld waar vraag (basisscholen) en aanbod (sportorganisaties) elkaar op een laagdrempelige manier kunnen vinden.

Voor beide een mooie kans: scholen krijgen hulp bij het sportieve deel van de dag, sportaanbieders kunnen kinderen laten kennismaken met verschillende sporten. Het doel is waardevolle verbindingen creëren, zodat scholen en sportaanbieders elkaar ook na de Koningsspelen weten te vinden. Dat blijkt in veel gevallen ook te gebeuren. Sportaanbieders kunnen zich via de website van de koningsspelen aanmelden voor een Koningsmatch. Doet jouw school al mee?

Meer informatie

Sport en bewegen in het onderwijs zijn belangrijk. Ieder kind heeft recht op voldoende beweging. Wil je meer informatie over in en rondom school bewegen? Of heb je vraagstukken waar je hulp bij nodig hebt? Vind op deze website tips en inspiratie voor een dynamische schooldag.