Korfbal en blessures
Er zijn ongeveer 100.000 korfballers in Nederland. Het spelen van korfbal gaat soms gepaard met blessures. In 2019 bezochten zo’n 1.600 (1.000-2.300) personen in Nederland een spoedeisende hulp (SEH) met een korfbalblessure (Letsel Informatie Systeem 2019, VeiligheidNL).
Dit artikel geeft informatie over welk soort korfbalblessures er op de SEH in 2019 zijn behandeld. Daarnaast vind je informatie over de oorzaak van deze blessures en hoe je een korfbalblessure kunt voorkomen.
Ernstige korfbal blessures
Van alle SEH-bezoeken betrof ongeveer één derde een ernstige blessure. Het aantal korfballers dat een SEH bezocht met een ernstige blessure is in de periode 2010-2019 ongeveer gelijk gebleven.
Letsel korfbal
De lichaamsdelen waaraan korfballers in 2019 het vaakst geblesseerd raakten waren:
- Hand/vingers (35%)
- Enkel (24%)
- Pols (11%)
Het type letsel dat we het vaakst bij korfballers zagen was:
- Breuk hand/vinger (20%)
- Enkelverzwikking/verstuiking (16%)
- Breuk pols (9%)
Filmpjes met uitleg over wat er precies in het lichaam gebeurt bij een blessure vind je op het YouTube kanaal Voorkom Blessures. Vind hier meer informatie over enkelblessures.
Ontdek meer over het voorkomen van enkelblessures in het oefenprogramma ‘Versterk je enkel’ van VeiligheidNL.
Oorzaken korfbalblessures
De oorzaak van de korfbalblessures was relatief vaak geraakt worden door een bal (31%). Daarnaast raakten korfballers geblesseerd bij een val, door te zwikken (22%).
Leeftijd en geslacht
De meeste blessures ontstonden bij 0- tot 17-jarigen (52%), vooral meisjes, en de minste blessures bij 55-plussers (1%). Ruim twee derde van de geblesseerde korfballers was een vrouw.
Blessures korfbal voorkomen
Met een goede voorbereiding kun je veel korfbalblessures voorkomen. Daarvoor is het belangrijk om aan drie zaken voldoende aandacht te besteden:
Training korfbal
De bewegingen die je maakt tijdens het korfballen stellen hoge eisen aan de beweeglijkheid en stabiliteit van je gewrichten. Het is daarom belangrijk om goed getraind te zijn. Zorg ervoor dat de training in ieder geval uit een warming-up en cooling-down bestaat.
Aangezien bij korfballers een enkelblessure relatief vaak voorkomt, is het belangrijk om te weten hoe je deze blessure voorkomt en hoe je snel weer van de blessure afkomt. Korfballers kunnen hiervoor gebruikmaken van de ‘versterk je enkel’ app. In deze app, ontwikkeld door VeiligheidNL, staan omschrijvingen en filmpjes van specifieke trainingen. Daarnaast is er een bracekeuzewijzer.
Uitgebreide informatie over korfbaltraining vind je op de website van VeiligheidNL.
Oefeningen korfbal
Voor korfballers zijn oefeningen van belang die de spieren versterken, de techniek verbeteren en die de conditie, kracht en balans vergroten. Het gaat hierbij om de volgende oefeningen:
- Spierversterkende oefeningen
- Stabiliteitsoefeningen
- Core stability oefeningen
- Dynamische rekoefeningen
- Statische rekoefeningen
Meer informatie over korfbaloefeningen vind je op de website van VeiligheidNL. Filmpjes van deze oefeningen vind je op het YouTube kanaal Voorkom Blessures.
Bescherming en uitrusting korfbal
Naast een goed opgebouwde training en de juiste oefeningen, zijn de juiste bescherming en uitrusting belangrijk. Die bestaan uit de volgende onderdelen:
- Schoenen. Goede schoenen met schokdemping vangen de krachten op die op je voeten terechtkomen tijdens het korfballen.
- Kleding. Tijdens het korfballen moet je lekker kunnen bewegen in je kleding en moet zweet goed opgenomen kunnen worden.
- Als je blessures aan je enkel, duim of andere gewrichten wilt voorkomen of genezen, kun je ze intapen of bandageren met zwachtels.
Meer informatie over bescherming en uitrusting vind je op de website van VeiligheidNL.