Spring naar content

Sport voor kinderen: korfbal

Korfbal is in Nederland een redelijk bekende sport, al heeft het wellicht niet hipste imago. Het is een goede sportkeuzemogelijkheid voor kinderen.

Korfbal voor 0-12 jaar

Sommige verenigingen bieden Kangoeroe Klup aan: een programma voor kinderen in de leeftijd van 3 t/m 6 jaar, met als doel om hen aanraking te laten komen met korfbal. Kangoeroe Klup is nog niet gericht op het aanleren van specifieke korfbaltechnieken en ook wedstrijden worden nog niet gespeeld, maar veel spelvormen hebben natuurlijk wel een dikke knipoog naar het korfbal.

Vanaf hun zesde jaar kunnen kinderen in competitieverband korfballen. De categorieën tot 12 jaar zijn als volgt verdeeld:

  • F-Team: 6-8 jaar
  • E-team: 8-10 jaar
  • D-team: 10-13 jaar
  • C-team: 11-12 jaar

De hoogte van de korf, de grootte van het speelveld, het aantal personen per team en het soort bal waarmee gekorfbald wordt, hangt af van de leeftijd van het kind. Korfbal is een van de weinige sporten waarbij jongens en meisjes (en later mannen en vrouwen) gemengd in hetzelfde team spelen.

Uithoudingsvermogen, beweegstijl, communicatie, motivatie, emotie en interactie zijn de belangrijkste vaardigheden die een kind aanleert bij het spelen van korfbal.

Tijdsbesteding & kosten

Een jeugdlid betaalt tussen de € 80 en € 175 per jaar aan contributie. Ook moeten het shirt en de schoenen worden aangeschaft. Zaalschoenen zijn nodig tijdens het binnenseizoen, terwijl in het buitenseizoen op kunstgrasschoenen wordt gespeeld. Het korfbalseizoen loopt van augustus tot juni.

Bekendheid korfbal

Korfbal is vooral populair in Nederland en België. In Nederland kun je bij 580 verenigingen korfballen. Er zijn bijna 100.000 mensen die deze sport beoefenen, waarvan ruim 40.000 jeugdleden (jonger dan 19 jaar).

Korfbalhelden van ouders: Taco Poelstra, André Simons
Korfbalhelden van kinderen: Mick Snel, Richard Kunst

Met je kind naar…

De jaarlijkse zaalfinale is hét slotstuk van het Korfbal Leagueseizoen en is al jaren veruit het grootste binnensportevenement van Nederland. Deze finale wordt gespeeld in Ahoy Rotterdam.